Les anteriors campanyes al túmul de Son Ferrer han fet sortir a la llum restes d'enterraments infantils.

TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
Al curs del present mes de març s'iniciarà la quarta campanya d'excavacions i condicionament del jaciment arqueològic conegut com el túmul de Son Ferrer, que permetrà el cent per cent de la seva recuperació. Un equip d'arqueòlegs i restauradors, encapçalat per Manel Calvo, treballarà in situ al jaciment, mentre que, paral·lelament, un grup coordinat per Víctor Guerrero, en què col·laboraran experts de la UIB, la Universtitat de Barcelona i la Universitat de València, realitzaran els estudis.

Segons explicà l'arqueòleg encarregat del projecte, Manel Calvo, la campanya, la quarta que es realitza en aquest jaciment des del 2000, té previst començar les excavacions el pròxim mes de març, i perllongarà els treballs fins el 2005, diferenciant dues fases. Durant el present exercici i el 2004, el projecte se centrarà als treballs més tècnics d'«excavació, restauració, adequació i estudi del jaciment». En una segona fase, entre el 2004 i el 2005, la tasca s'orientarà a presentar en diferents formats de publicació els resultats dels estudis que s'hagin fet «per tal d'apropar a la gent la riquesa arqueològica d'aquest jaciment».

La viabilitat del projecte ha estat possible gràcies al programa de subvencions del fons europeu (FEDER), i les aportacions de la Conselleria d'Economia i Hisenda del Govern balear i l'Ajuntament de Calvià, municipi on s'ubica el jaciment. En total, el programa rebrà un subvenció de 892.194 euros, quantitat «suficient per realitzar la recuperació completa del túmul», aportada per les esmentades instititucions en un 50 per cent, 5 per cent i 45 per cent, respectivament.

I és que tal com va explicar el regidor d'Urbanisme de Calvià, Antoni Garcia Salvador, la recuperació del cent per cent d'aquest jaciment «clau» dins del parc arqueològic del puig de sa Morisca permetrà «vincular l'oferta turística del municipi amb una sòlida i interessant oferta cultural». El fet que el túmul de Son Ferrer estigui localitzat devora el passeig de Calvià, «la importància de les restes que s'han trobat en ell», i el fet que el jaciment «s'integra en un entorn especialment interessant» són, en opinió de Garcia Salvador, atractius suficients per treballar en aquest front de recuperació i divulgació.