Pere Antoni Pons guanya el premi de poesia Maria Mercè Marçal

El llibre «El fibló i la festa» recull 29 composicions del campanater

TW
0

Possiblement, a aquells que no siguin caçadors de joves talents poètics, el nom de Pere Antoni Pons els resultarà desconegut. A partir d'ara però, començarà a sonar més, ja que el jove estudiant de filologia anglesa, de 23 anys, acaba de guanyar el cinquè premi de poesia Maria Mercè Marçal, convocat pel Consell Comarcal del Pla d'Urgell pel seu llibre El fibló i la festa. Es tracta d'una col·lecció de poemes escrit al llarg dels darrers quatre anys, «però el darrer dels poemes és de només fa un parell de mesos». El guanyador del Maria Mercè Marçal es va donar a conèixer a la ciutat de Mollerussa divendres de matinada, en el decurs d'un sopar literari en el qual hi havia més de 300 persones. Pere Antoni Pons col·labora amb el suplement L'Espira de Diari de Balears i es va donar a conèixer amb el poemari El verí dels àngels, que va publicar Lleonard Muntaner.

Pons va explicar a Diari de Balears que «en aquest poemari podem trobar els temes de sempre, gastats des de fa 2.900 anys, però destaca la manera d'enfrontar-s'hi, l'actitud envers els mateixos. Per damunt de tot hi ha la meva passió per la literatura, que és la unió de tots els texts». El premi Maria Mercè Marçal ha arribat a la seva cinquena edició i s'ha consolidat com un dels més importants de la literatura catalana en aquest gènere i suposa, a més a més de 3.600 euros en metàl·lic, la publicació de l'obra per Pagès Editors.

«Estic molt content perquè a banda de la importància del premi, i del fet que l'escriptora és un nom cabdal de les nostres lletres, els poemes podran ser llegits pel públic. El que jo volia era arribar a la gent, perquè crec que al cap i a la fi la poesia és comunicació. També, a nivell purament de vanitat, és molt afalagador que s'esculli la teva obra entre seixanta-nou més». El poeta, nascut a Campanet, va explicar que «crec que aquesta obra és bastant millor que El verí dels àngels, és un llibre molt més madur i ambiciós. A l'altre hi havia moltes d'imatges, el llenguatge era el gran protagonista, ara, a més a més, hem de dotar aquest llenguatge d'idees. No ha de ser només un exercici de pirotècnia verbal, sinó també mental».