Quadre de Barceló de la Col·lecció d'Art Serra.

TW
0

MARIANA DÍAZ. Palma.
Obres d'artistes mallorquins i altres de procedents de la Col·lecció d'Art Serra fan part d'una gran exposició que s'acaba d'inaugurar a València i d'una altra amb la qual s'obriran les seus de l'Institut Cervantes a Berlín i a Nova York. La primera es titula -/+25 años de arte. Creación en libertat, un recorregut per la creativitat espanyola des de la mort de Franco fins ara. Pintar paraules és el títol de la segona, que il·lustra «un gènere nou que sorgeix en el segle XX a partir dels primers collages de Picasso». El comissari de totes dues és Pablo Rico.

Miró, Barceló, Guillem Nadal, Pep Llambias, Susy Gómez, Mònica Fuster & Nicholas Wood, García Sevilla, Sicilia o Campano són els artistes mallorquins o establerts a l'Illa que el comissari «ha fitxat» per a l'ocasió. Sigui com sigui, s'ha recorregut al préstec de teles de col·leccions privades i públiques com el Reina Sofia, Chillida Leku o la Col·lecció d'Art Serra. Aquesta darrera ha deixat Sense títo, de Barceló, de 1980, que es pogué veure a l'exposició de l'artista al Col·legi d'Arquitectes el 1982. Rico l'ha inclosa al catàleg de València.

Dues obres de l'esmentada col·lecció mallorquina seran a Berlín en el marc de Pintar paraules, que s'inaugurarà el 18 de març. Aquesta mostra anirà a Nova York durant la tardor. Una de les creacions exposades és un abecedari dissenyat per Miró el 1975. L'altra és un quadre del pintor argentí Antonio Seguí, establert a França.

Així -/+25 años de arte. Creación en libertat va obrir les seves portes el passat dia 10 al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (Muvim) i a la Drassana Reial. 162 peces de 102 artistes i 51 procedències diferents recorren un període, de 1973 a 2002, en un recull que Rico qualifica d'«antologia històrica de l'art espanyol» i un reflex dels canvis que hi ha hagut a Espanya. En aquest «escànner de la memòria» hi ha Barceló, García-Sevilla, Susy Gómez, Sicilia, Campano, Guillem Nadal i Fuster & Woods. Per a Pintar paraules, Rico disposa d'un díptic de Pep Llambias; un Mapa del naufragi, de Guillem Nadal; l'abecedari de Miró i el quadre de Seguí.