Pep Bonet guanya el premi FotoPres 03

El mallorquí ha estat premiat per la seva sèrie «Blind faith», realitzada a Sierra Leona

TW
0

IOLANDA PERICÀS. Palma.
El fotògraf mallorquí Pep Bonet ha estat guardonat amb el primer premi del XVI Certamen de Fotografia de Premsa Espanyola FotoPres 03, concedit per la Fundació la Caixa, amb el reportatge Blind faith, fet a Sierra Leone el 2002. El segon premi s'ha atorgat a l'anglès Francis Tang per la seva sèrie Tour de França, des de la vorera; i el tercer s'ha repartit ex aequo entre Enric Jolgosa per Terratrèmol a l'Índia i Juan Media per Canàries, porta d'Europa.

Les fotografies guanyadores de FotoPres 03 són el resultat d'una beca del World Press Photo MasterClass 2002 per a menors de trenta anys. «M'hi seleccionaren entre molts de fotògrafs de diferents països i vaig assistir a una sèrie de classes magistrals de fotògrafs importants». Bonet explica que els 12 seleccionats «rebérem una beca de Canon i Kodak i se'ns va propossar dur a terme un projecte partint del tema de la fe».

Bonet (Colònia de Sant Jordi 1974) ha presentat a concurs un conjunt de deu fotografies en blanc i negre, preses al Milton Margay School for the Blinds, dirigit per Barbara Davidson a Freetown. «Es tracta d'un reportatge d'infants que han quedat cecs a conseqüència dels desastres i de les tortures a què se'ls va sotmetre durant la guerra de Sierra Leone».

El mallorquí considera que les seves imatges no s'ajusten al fotoperiodisme clàssic, «sinó que són molt subjectives i personals». En aquest sentit, defineix el premi com «una demostració que no anava errat». «Sempre he lluitat contra corrent per dur a terme un fotoperiodisme diferent, més nou i emocionalment impactant, fugint del mode narratiu», explica. I afegeix que «he seguit la meva intuïció i aquest premi em demostra que no anava malament».

Prenent com a punt de partida que la fe és una cosa intangible i que no importa veure-hi per tenir-ne, el fotògraf va decidir treballar amb aquests infants invidents. «La fe és una cosa que no es veu ni es pot tocar», explica, i aquests al·lots «tenen fe a sobreviure tot i la seva ceguesa». Per a Bonet aquesta trobada amb les seqüeles d'una guerra no és nova, ja que ha fet feina en diverses ocasions al país africà.

Bonet explica que la seva intenció de «fotografiar la realitat amb una història darrere» l'ha duit a completar diferents reportatges a Sierra Leone, amb el denominador comú de les «barbaritats dels conflictes bèl·lics». Així, l'autor ha fotografiat «un equip de futbol de mutilats», reportatge que va rebre un premi a Holanda; i «un psiquiàtric d'excombatents, on es veien les conseqüències de les drogues que havien de prendre en la seva època de soldats».