La companyia catalana Tàbola Rassa presenta avui al Teatre del Mar el seu muntatge L'avar, idea original de Jordi Bertran sobre una adaptació del clàssic de Molière. Segons explicaren ahir els seus actors i directors, Olivier Benoit i Miquel Gallardo, «és una versió adaptada als temps actuals». L'obra es pot situar ben bé en el segle XXI, un segle en què possiblement la falta de recursos naturals és més important que els doblers i, per això, els autors de la peça han fet una transposició de la idea de riquesa a la de l'aigua, un bé que tothom desitjarà més que qualsevol altre.
Així doncs, els protagonistes d'aquesta adaptació innovadora són aixetes, mànegues d'aigua i recipients de tot tius manipulats -a la vista- pels dos actors, que encarnen ni més ni pus que nou personatges diferents. Gallardo explicà que «el teatre d'objectes -no s'ha de confondre amb el de teresetes- és una especialitat relativament moderna del teatre i que ens exigeix fer feina en un temps i en un món paral·lels al nostre».
«En aquest sentit, els objectes són els protagonistes de la història i al voltant seu giren tota l'escenografia i el disseny d'il·luminació. Per això, hem cercat la simplicitat i la tècnica triada és la manipulació damunt d'una taula. Crec que al final el públic agraeix la simplicitat de la posada en escena, perquè fa que l'interès se centri en l'obra i en els personatges», afegí Benoit.
En l'adaptació que Tàbola Rassa ha realitzat de L'avar, es retallen alguns personatges i trames secundàries per donar protagonisme als dos eixos principals: l'ambició i el sexe. «Tant l'avarícia com el sexe simbolitzen una lluita contra la mort, i aquesta lluita accentua l'aspecte patològic d'Hargapon, el protagonista principal, un avar crònic que ho és per malaltia, perquè acumula i acumula i no gasta res», afirmà Gallardo.
L'avar, tot i ser una comèdia que farà gaudir molt el públic, és també una crítica de la cobdícia, menys innocent del que en principi podem creure. L'espectacle estarà en cartell fins dia 9 de març amb funcions de dimarts a dissabte a les 22.00 hores i els diumenges a les 19.00.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.