Frontera analitza les relacions literàries entre illes i continents

L'escriptor participà en el cicle de conferències «Desaïllats»

TW
0


La literatura insular i les seves relacions amb el continent tornaren a ser objecte de debat ahir a la Universitat de les Illes Balears. En aquest cas el protagonista va ser l'escriptor Guillem Frontera, que va participar en el cicle de literatura «Desaïllats», que organitza la Casa Museu Llorenç Villalonga i la UIB.

L'escriptor va parlar sobre la seva literatura en doble sessió: de dotze a dues a la Universitat, i de cinc i mitja a set i mitja a la casa museu, a Binissalem. Precisament l'esperit de Villalonga va ser molt present en tota la jornada, ja que Frontera es va servir de Bearn per explicar algunes de les relacions literàries entre les Illes i els continents, que qualificà de «singulars».

«Crec que tant el llibre Bearn de Villalonga, com la novel·la Il Gattopardo de Giusseppe Tomassi di Lampedusa, que va traduir el mateix Villalonga, poden servir d'exemples de com les literatures insulars estan condicionades per aquest fet geogràfic».

A la sessió matinal el públic que assistí a la conferència de l'escriptor el varen formar principalment alumnes de la Universitat i també algun professor. Frontera va relatar els seus orígens literaris i també com ha fet de la literatura una professió, amb tot el que això comporta.

«De tota manera, el curs també ha servit per explicar als assistents algunes de les meves irregularitats i algunes de les meves manies», precisà. Frontera inicià la seva exposició parlant de la seva biografia i bibliografia, fent un paral·lelisme entre els dos vessants. Pel que fa a la insularitat literària, Frontera assenyalà que «jo la veig contemplada com una metàfora, com si la literatura fos una illa a la qual va encerclant el món».