Alguns dels artistes de les Balears a Arco, acompanyats pels seus galeristes.

TW
0

El recinte firal de Madrid acollí ahir horabaixa la inauguració de la XXII edició de la Fira Internacional d'Art Contemporani Arco, amb la presència del rei. Una nova convocatòria que, malgrat el possible conflicte bèl·lic amb l'Iraq, «funcionarà de manera normal, demostrant el poder de l'art per establir vincles entre les persones». D'aquesta manera es manifestà la directora d'Arco, Rosina Gómez Baeza, durant la presentació.

Un altre dels fets destacats en aquesta edició de la Fira és la pluralitat de llenguatges i manifestacions artístiques que conviuen en igualtat, sense que una disciplina predomini per damunt de les altres, com també l'alt nivell de les galeries i els artistes que enguany hi prenen part.

Així ho posaren de manifest alguns dels galeristes mallorquins com Xavier Fiol, que resumia l'ambient de la fira amb la qualificació d'«alt nivell», fet que corroborava Gero Martínez, de la Maior. Juntament amb aquestes dues galeries participen en aquesta edició Altair, Ferran Cano, Pelaires, Joan Guaita i l'eivissenca Van der Voort.

Tambe hi fou present enguany a Arco Miquel Barceló. L'artista mallorquí mostra a l'estand de la galeria Bruno Bischofberger les seves darreres creacions -ceràmiques, pintures matèriques i escultures-, la majoria relacionades amb el projecte que realitza per a la Seu.

Aquest estand de grans dimensions rep el visitant en el primer dels dos pavellons que ocupa Arco, el 7, dedicat a les avantguardes històriques i en el qual també es troben les galeries Van der Voort i Pelaires. Aquesta darrera mostra una selecció dels seus artistes habituals a través d'unes obres «potents i contundents», tal com explica el seu responsable, Pep Pinya, qui afirma que «aquí el col·leccionista descobrirà nous vessants de l'art a través de propostes personals». Al seu espai es poden contemplar les darreres creacions dels seus artistes habituals, com Pep Llambies, Rafa Forteza, les sòlides escultures de Sirvent o els nous Erms de Nadal.

La resta de galeries mallorquines es troben en el pavelló 9. A l'espai dedicat a les noves tendències també hi tenen cabuda propostes d'artistes més «clàssics» com els llatinoamericans Kcho, Jesús Soto o Mendive, amb unes grans peces que recorden l'artesania popular cubana. Entre les obres destaca així mateix una escultura de Teresa Matas, en què mescla les formes clàssiques amb la innovació en els materials.

La galeria pollencina Maior compta amb alguns dels seus artistes habituals, com Amador, que exhibeix dues peces de la seva sèrie L'home i la ciutat, i Joan Cortés, amb la seva escultura Mediterrània. A més, presenta la incorporació de la jove artista pollencina Aina Perelló, o l'obra gràfica de Fuster & Woods, juntament amb els nous treballs de Glòria Mas, en els quals combina metacrilat i plom amb fotografia.

Altair i Xavier Fiol tornen a compartir un espai presidit per una gran escultura d'Anthony Caro, que es troba acompanyada d'obres de joves artistes ja consolidats com Ricard Chiang, Santi Picatoste o Paco Espinosa.

Ferran Cano continua apostant per l'art jove, amb una selecció dels seus artistes habituals, entre ells Pep Guerrero, que reinterpreta el classicisme introduint figures humanes als seus paisatges. El mural de Guerrero comparteix estand amb els irònics paisatges d'Emilio Cano o les obres «serenes i senzilles» d'Enric Mas.