«Era la figura més esplendorosa en el món intel·lectual català d'avui»

Pujol agraeix a Batllori 'haver-nos regalat la seva vida i la seva obra'

TW
0

T.O./AGÈNCIES. Palma.
El president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujo, definí el pare Miquel Batllori com «la figura més destacada, rutilant i esplendorosa que teníem en aquests moments en el món intel·lectual català. Era un gran humanista, que donava prestigi a Catalunya, que lligà l'interès per les coses nostres amb una visió molt universal, tant en temps com en espai. Com a president de la Generalitat he de donar-li les gràcies per haver-nos regalat als catalans la seva vida i la seva obra».

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana, manifestà que el pare Batllori «ha estat una persona que als seus 93 anys de vida ha fet una obra ingent, era dels últims savis que quedaven a Europa. Era un dels darrers intel·lectuals europeus que s'interessaven per l'art, la ciència, la història o la teologia». També es referí a «l'actitud vital molt personal del pare Batllori, agafant la vida amb gran severitat i, al mateix temps, combinada amb un punt d'ironia i distanciament respecte a la realitat».

Javier Callizo, conseller de Cultura del Govern d'Aragó, explicà que «ha mort una de les personalitats més importants de la nostra cultura. Batllori sentia molt a dins la Corona d'Aragó, i la seva relació amb la nostra Comunitat va ser molt important. Ell tenia la convicció que formàvem part d'una història comuna. La seva pèrdua és relativa perquè la seva obra continuarà acompayant-nos al llarg dels segles».

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Ricard Maria Carles, recordà «la bondat i senzillesa» del pare Miquel Batllori amb «un gran afecte no només per la seva gran intel·ligència, sinó perquè era un home que era de tanta bondat i senzillesa, amb un tracte tan cordial, que es feia voler per tothom».

La regidora de l'Ajuntament de Xàtiva, Marian Soro, que instruí l'expediente de Batllori com a fill adoptiu d'aquesta ciutat, on residí el finat, digué que aquell nomenament l'any 2000 «va ser el millor homenatge que li podíem fer en vida».

Del seu costat, la candidata a la batlia de Xàtiva pel Bloc Nacionalista Valencià, Cristina Suñer, demanà ahir un homenatge pòstum amb la dedicació d'un carrer al pare Batllori. El cap dels Jesuïtes a Catalunya, Pere Borràs, digué que Batllori «era un home molt cordial, molt obert. Jo sempre deia que era un liberal però no en el sentit modern sinó en el tradicional, perquè cercava la llibertat de les consciències i de les persones».