Mor «un pont entre la cultura i la fe, el capellà abanderat de la veritat, la història i la ciència»

TW
0

I.P./T.L.Palma.
Des de l'àmbit eclesiàstic, l'arquebisbe de Tarragona, Lluís Martínez Sitach, lamentava ahir la mort de Batllori. «Ha estat una pèrdua molt gran per l'Església i la cultura del país, ja que era un pont important entre la fe i la cultura». Martínez definí la figura de l'estudiós com «un capellà que ha estimat l'Església, la veritat, la ciència i que ens ha donat una visió moderna de la història de la cultura».

L'arquebisbe recordà el darrer homenatge que rebé el pare Batllori a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, amb qui compartí taula després del seu investiment com a doctor honirs causa per onze universitats de l'àmbit català. «Fou un reconeixement per la tasca que realitzà i realitzava, sobretot en el camp dels Borja, als quals estudià des del segle XIII fins a l'actualitat».

A nivell personal, i des de la coneixença, Martínez afirmà que «era un gran conversador i estimava molt l'església metropolitana de Tarragona, la Tarraconense». També recordà que «el pare Batllori sempre deia que la vinguda de Sant Pau a Tarragona és una tradició atendible històricament parlant perquè té fonaments històrics».

Per la seva banda, Josep Amengua, superior general dels Missioners dels Sagrats Cors, historiador i amic personal de Batllori des de l'any 63, recordava ahir les vegades que ambdós havien coincidit a Roma, a la Casa d'Escriptors de Via Penitencieri. De la seva tasca intel·lectual, Amengual destacà «el seu interès per la història de Mallorca», i afirmà que «hi ha una generació d'historiadors insulars que en són deutors, ja que ell va dur aires d'obertura a la cultura que varen ser decisius» per aconseguir fites molt importants com «atribuir a Ramon Llull la importància que ja havia assolit a tot Europa».