De visita oficial a Espanya, que comença avui, Martínez, al costat de la seva esposa Catherine, s'ha volgut recuperar dejet-lag a Mallorca «un lloc molt bell on ja havia estat» i on, de passada, ha visitat a Sóller el seu amic, el pare Guillem Gayà, que va conèixer a Cuba quan ell hi vivia, i a qui qualifica d'«amic meu i pare», i de «mestre en la meva infantesa, i amb qui he recordat aquells vells temps», a part de gaudir juntament amb la seva dona dels paisatges de l'Illa.
Martínez considera que ser el primer cubà ministre en un Govern nord-americà «és un honor i un privilegi per a qualsevol hispà que visqui a l'Amèrica del Nord». El secretari d'Estat afegeix que, en el seu cas, és encara major l'honor «com a primer cubà que aconsegueix aquest lloc de responsabilitat després d'haver superat moltíssimes dificultats tot just haver sortit de l'illa».
Personalment, Martínez manifesta que «he adquirit el compromís de fer-ho bé i que el nom meu i el de la resta de cubans quedin en un bon lloc».
Assenyala que entre les seves diferents missions hi ha la d'establir llaços d'amistat amb el poble hispà, «tant aquí, com a Espanya com a l'Amèrica Llatina. La meva feina consisteix a establir un pont entre el món dels Estats Units i l'hispà, ja que és molt important que els Estats Units tenguin en el seu si un poble, l'hispà, que hi aporta una cultura, un idioma i una entesa».
El ministre nord-americà recorda com va ser la seva sortida de Cuba, «un 6 de febrer de fa 41 anys». Martínez explica que «en vaig sortir amb catorze mil al·lots cubans més, a través d'un pla que s'anomenava operació Peter Pan, organitzat per l'Església catòlica».
Martínez fa memòria d'aquella operació, que «es va desenvolupar entre els anys 1960, 1961 i 1962, època en la qual el pare Guillem Gayà ja no era a la nostra illa, ja que en aquells moments n'havien engegat tots els sacerdots catòlics».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.