Miquela Vidal materialitza la metàfora del pes de la llei a un conjunt escultòric

«Deliberants» s'exhibirà a la Ciutat de Justícia de València projectada per Batuecas

L'obra de Miquela Vidal s'ubicarà a la façana principal de la Ciutat de la Justícia. | M.À.C.

TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
Deliberants és el títol amb què l'artista mallorquina Miquela Vidal ha batiat el conjunt escultòric que rebrà els visitants de la Ciutat de la Justícia de València. L'obra, que es traslladarà el pròxim dia 13 de febrer a la ciutat de la costa Mediterrània, es va presentar ahir a la seu de Can Seguí de Palma a un acte simbòlic d'entrega que comptà amb la presència del conseller de Justícia de València, Carlos González Cepeda; el director general de Justícia, Eloy Velazco; i l'artista Miquela Vidal.

Segons explicà l'artista, l'obra que ha elaborat per encàrrec de la Generalitat valenciana «representa un jurat que ha d'emetre el seu veredicte. Per això, apareixen representats capbaixos, en actitud reflexiva». Orgullosa pel fet d'haver estat elegida perquè la seva obra s'exhibeixi al que serà «l'edifici de justícia més gran d'Europa», l'escultora va continuar explicant la lectura simbòlica que entranya el conjunt d'onze figures.

«El fet que les esquenes siguin grosses, s'interpreta com el pes que duen al damunt en dictaminar el seu veredicte. Quant les altures (la figura més alta fa 2'70 metres i les més petites 1'80) representen la diversitat de judici», afirmà la creadora. Dins d'una estètica abstracta, el conjunt, que ocupa una superfície de 30 metres quadrats, està realitzada en acer 'corten' envellit «a base de foc, forja i òxid, i treballant individualment cada una de les peces», explicà Vidal. Aquest procés ha estat realitzat als tallers de fundició de Can Seguí, que ha disposat com a model de la maqueta original realitzada per la també pintora.

Miquela Vidal va assanyalar que l'esbós original el va realitzar seguint els criteris del seu treball habitual, en el qual recicla elements i eines del camp. Concretament, en aquest projecte, l'artista ha 'humanitzat' les peces de portes antigues mallorquines que es coneixen com a «gaufons», pel fet que «quan s'ensamblen fan l'efecte d'un 'cordó umbilical', fet que m'ha servit per connectar amb una altra idea que interessava: la relació de l'exterior i l'interior, del jutge i el jurat».