El Consorci de Pollentia compra la seu de la Fundació Bryant per 600.000 euros

L'edifici, conegut com Can Domènech, guarda peces i documents arqueològics de valor

Façana del cèntric casal de Can Domènech que acull la fundació.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
El Consorci de Pollentia ha acordat la compra de Can Domènech d'Alcúdia, seu de la Fundació Bryant, per 600.000 euros. L'acord s'ha produït després de més de dos anys de negociacions amb els hereus de William J. Bryant, impulsor d'algunes de les primeres excavacions científiques dutes a terme a la ciutat romana.

'

Al casal, que passarà a ser la seu del consorci, es conserven des dels quaderns de camp de les excavacions realitzades fins als anys vuitanta, fins a peces arqueològiques de gran valor com ara l'escut de les murades d'Alcúdia, una tomba de la necròpoli de Son Real o articles de bronze de les successives campanyes realitzades. En breu començarà a realitzar-se l'inventari de tots aquests béns.

Les negociacions s'han dut a terme amb el misser Antoni Buades, apoderat a Mallorca dels administradors del patrimoni de Bryant, el Dormuth College. Segons informà el regidor de Patrimoni d'Alcúdia, Miquel Llompart, inicialment l'apoderat demanava 1.240.000 euros, més del doble del total que s'ha acordat finalment. Les administracions que fan part del consorci, Ajuntament, Consell i Govern, efectuaran la compra del casal a parts iguals i mitjançant un prèstec bancari a uns deu anys.

Així mateix, Llompart informà que a hores d'ara una empresa catalana, Stoa, ja està redactant el pla director del casal en el qual, com a seu del consorci, «està previst inicialment que s'hi conservi la documentació relativa a les excavacions arqueològiques i es crearà un espai per a investigadors i unes dependències per servir de dormitoris als arqueòlegs que participin a les campanyes. També hi haurà un espai per magatzem i no es descarta la possibilitat de realitzar-hi alguna exposició».

La Fundació William J. Bryant és una institució americana dedicada a promoure excavacions als EUA i als Països Catalans. A Mallorca inicià l'activitat l'any 1952 amb l'excavació i restauració del teatre romà de Pollentia. Durant la dècada dels cinquanta patrocinà les campanyes de la cova de sa Tanca (Alcúdia) i de la necròpoli de Son Real i l'illot dels Porros (Santa Margalida). Els treballs sempre han estat dirigits per arqueòlegs reconeguts com Martín Almagro, Lluis Amorós, Antoni Arribes, Lluis Pericot, Miquel Tarradell i Daniel Woods.