«No crec que una història demani un format concret per ser contada»

Neus Canyelles rebé el Llorenç Villalonga de Novel·la 2002

TW
0


L'escriptora Neus Canyelles (Palma 1966) ha estat guardonada amb el premi Llorenç Villalonga de Novel·la en els Ciutat de Palma 2002, valorat en 15.000 euros (tres milions i mig de pessetes) per la seva obra Cap d'Hornos. L'escriptora, col·laboradora de 'L'Espira', el suplement de cultura de Diari de Balears, ha publicat els reculls de relats Neu d'agost, premi Bearn de narrativa de 1998 i Els vidres nets.

-Què ha suposat per a vós aquest premi?
-La veritat és que és una gran satisfacció. Aquesta és la meva primera novel·la i no m'esperava rebre cap premi.

-Què podeu avançar de la vostra obra?
-És una història d'amor impossible entre una jove pianista i un escriptor i articulista sord. En realitat és una història d'amor del segle XIX però ambientada en l'actualitat. No és una novel·la romàntica, però tracta sobre un amor impossible, que sembla no ser-ho ara.

-Per què és impossible el seu amor?
-Per moltes coses, però revelar-ho és descobrir l'argument de la novel·la. Una de les causes, però, és que els dos protagonistes, Neus i Robert, tracten d'evitar fer mal als que els envolten. De tota manera és un d'aquells amors que malgrat ser impossible, és també etern.

-On està ambientada la història?
-En una ciutat imaginària, que podria ser Palma. No s'hi fan referències, però es pot entendre. El títol fa referència a les històries que ell li explica sobre aquest lloc, en el sentit que creuar aquest cap és quasi tan impossible com el seu amor.

-Fins ara vós havíeu escrit principalment relats, en quin gènere us trobau més còmoda?

-M'estim més els relats, tot i que hi ha gent que parla de la dificultat d'abreujar, és el gènere en el qual em sent més còmoda. La novel·la abraça més temes, més personatges, més històries.

-Creis que cada història demana un gènere concret?

-No, no crec que una història, sigui quina sigui, demani un format determinat; una mateixa narració pot donar lloc a una novel·la o a un relat.

-Continuareu ara escrivint novel·les?
-No sé el que faré, l'únic que sé és que no deixaré d'escriure perquè no puc deixar de fer-ho.