Les danses fantàstiques de «Bobot» envaeixen el Municipal de Palma

El teatre acull fins dia 20 la coreografia de Mariantònia Oliver

TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
«Bobot és un elogi al món de la fantasia, una obra dedicada als infants que juga a mesclar realitat i ficció a través de personatges fantàstics animats». Amb aquestes paraules la ballarina i coreògrafa Mariantònia Oliver defineix l'espectacle de dansa que el Teatre Municipal de Palma acull des d'avui i fins el pròxim dia 20 de gener.

Dins el programa d'activitats previstes amb motiu de les festes de Sant Sebastià, l'Ajuntament de Palma presenta el muntatge d'Oliver seguint un doble criteri basat en el compromís, d'una banda, de «donar continuïtat a l'aposta del Consistori per la dansa» i, d'altra banda, de «formalitzar un deute personal amb Mariantònia Oliver», destacà l'assessor de Cultura Jaume Gil. I és que malgrat Bobot a Gal·lifòrnia s'estrenà al mes de març del 2001 a l'Auditòrium d'Alcúdia, i ha estat de gira per altres escenaris mallorquins i europeus, fins avui no havia estat possible la seva estrena a Palma.

Amb una estructura discursiva moguda per «la fantasia» com a fil conductor, l'objectiu de la coreògrafa és introduir els espectadors en un univers oníric i fantàstic. I això ho aconsegueix Oliver «mitjançant elements que provenen d'una tècnica elaborada de recursos simples», i que permet que uns personatges animats, extrets de l'imaginari de Jaume Ramis, «vagin sorgint de la foscor, cridats per una gallina -obra de Ferran Aguiló- per entrar en la llum del muntatge» i plantejar escenes que van de la quotidianitat més absoluta a «la sorpresa».

A partir de tots aquests recursos, el que vol Oliver és «educar en la percepció del món de la dansa». Segons la ballarina, «explicar una peça de dansa és complicat perquè la cultura visual que tenim és molt literària i no serveix per explicar aquesta art escènica. La gent tracta de donar una explicació narrativa quan vertaderament aquesta és una manifestació més abstracta, més propera al món de les imatges que planteja la poesia». Amb l'objectiu de treballar aquest aspecte, «el recorregut de la mirada de l'espectador, especialment els nins», es crea Bobot.