JOANA NICOLAU.Palma.
Tan sols dotze dels 53 ajuntaments de Mallorca han realitzat el preceptiu Catàleg de protecció del patrimoni històric, a què obliga la Llei de patrimoni, dins del termini que s'havia establert com a obligatori per completar la tasca.
Aquest fet ha obligat el Parlament de les Illes a aprovar una disposició transitòria per la qual es prorroga durant dos anys més el termini per completar la redacció d'aquest catàleg. Transcorregut aquest període, i d'acord amb l'esmentada llei patrimonial, els ajuntaments que no hagin donat el vistiplau definitiu al document no podran aprovar i donar viabilitat a cap modificació o revisió del seu planejament urbanístic.
Els municipis que a hores d'ara tenen redactat el catàleg són: Calvià, Deià, Esporles, Inca, Manacor, Maria de la Salut, Marratxí, Palma, Santa Eugènia, Santa Maria del Camí, Sóller i Valldemossa.
El director insular d'Urbanisme, Miquel Àngel Grimalt, explicà la necessitat que les corporacions municipals escometin immediatament aquesta feina perquè la Llei de patrimoni es desenvolupi en tota la seva dimensió.
De fet, per impulsar la redacció del catàleg, el Consell de Mallorca té previst facilitar diverses modalitats d'ajudes i subvencions als municipis que ho sol·licitin.
ACatàleg de protecció de patrimoni històric s'han d'especificar tots aquells elements que pel seu interès patrimonial o històric siguin susceptibles de ser preservats. Segons Grimalt, «en aquesta tasca de catalogació hi entra des d'una casa a una font, una creu de terme, una síquia o un portal... Són els ajuntaments els que coneixen el que tenen i als quals correspon decidir-ho».
D'aquesta manera, cada element que finalment el Consistori assenyali com a rellevant i sigui meritori de preservar i conservar tindrà la seva pròpia fitxa, en la qual se n'especificarà degudament la descripció, els motius que obliguen a conservar-lo, la manera de fer-ho i totes les actuacions que han d'evitar en un futur per impedir-ne la degradació o pèrdua.
En cas de tractar-se d'un immoble, es concretarà en el document quins són els elements per protegir, com també les actuacions que s'hi poden realitzar i les que no són aconsellables.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.