Pilar Calafell: «S'ha de demostrar que la trompeta té moltes facetes»

Guanya a Calvià el premi a la interpretació de peça espanyola

TW
0

«La trompeta és un instrument peculiar, amb un ventall de sons enorme». Pilar Calafell participa en el I Concurs Internacional de Trompeta de Calvià. És l'únic participant mallorquí i també l'única dona. «Té els tons musicals que m'agraden». Les proves realitzades ahir van portar Calafell a guanyar el premi Pere Josep Canyelles a la millor interpretació d'una peça espanyola. Els tres finalistes són Manuel Blanco, Kirill Gusarov i Fernando Rey.

«Em vaig presentar al concurs per tenir un objectiu proper, no per guanyar». La intenció: «Transmetre al públic la peça, la finalitat de tot músic». Calafell es va endinsar en el món de la trompeta per casualitat. «Vivia a Son Rapinya i, amb la meva germana, vaig anar a la banda de la barriada per apuntar-m'hi». L'instrument que li va tocar en sort va ser el fliscorn, molt semblant a la trompeta. D'allà va passar a la seva actual passió. Els conservatoris de Palma, el de Barcelona i, després, el de París la van convèncer que volia dedicar-se professionalment a tocar la trompeta. «Sé que és difícil, sobretot a Mallorca però si més no ho hauré intentat».

Preparar-se les peces que ha interpretat en el concurs va significar «molta de feina». «La trompeta és com ser esportista, si no s'exercita el diafragma, es rovella perquè és molt gandul». Diàriament s'ha de «treballar la tècnica». La flexibilitat o la respiració han «de mantenir-se en forma», ja que si no, es «perd». I per això es tracta d'un instrument «molt sacrificat» i que «requereix molt de temps i dedicació». Calafell combina la trompeta amb una altra de les seves passions: l'ensenyament. «Fer classes implica aprendre amb el que s'està explicant». Per això, malgrat voler destinar la seva vida a tocar la trompeta, sap que no podrà fer-ho sense combinar-ho amb la docència.