El forat negre de la Via Làctia dóna mostres de debilitament

El telescopi Hubble aporta noves informacions

TW
0

Les últimes observacions astronòmiques han generat dues noves notícies. D'una banda, han mostrat que el forat negre que es troba al centre de la nostra galàxia, la Via Làctia, es troba molt debilitat. D'altra banda, el telescopi Hubble ha utilitzat una galàxia com a lent d'apropament per observar fenòmens ocorreguts fa milions d'anys.

Quant a la primera notícia, les últimes dades procedents de l'observatori de Chandra revelen que les emissions de raigs X del forat negre són molt escasses, fet que suggereix que unes quantitats cada vegada menors de gas cauen al seu interior. Conegut com Sagitari A, a causa de la seva posició en la galàxia, es calcula que el forat negre té una massa 2,6 milions més gran que el Sol.

D'altra banda, els astrònoms que controlen el telescopi espacial Hubble han utilitzat una enorme galàxia, formada per aproximadament un bilió d'estrelles, com a lent d'apropament per observar fenòmens de fa milions d'anys. Els astrònoms assenyalren ahir, durant la reunió anual de la Societat d'Astronomia en Seattle (Washington) que aquests fenòmens celestials varen succeir dos mil milions d'anys després de la Gran Explosió que, teòricament, va donar origen a l'Univers.