L'antiga tafona de Son Torrella es restaurarà per ser reoberta al públic

L'aparell, amb quatre bigues, és un dels més grossos i importants de Mallorca

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
El Consell de Mallorca ha arribat a un acord amb el propietari de la possessió de Son Torrella, el conegut historiador Jocelyn Hillgart, per restaurar-ne la tafona i la botiga de l'oli i obrir-les al públic. D'acord amb el compromís, que se signarà aviat, Fodesma realitzarà les obres, Hillgart hi posarà el material i l'Ajuntament de Santa Maria gestionarà les visites. En principi, s'ha previst que s'obri un dia feiner per als escolars i un altre dia del cap de setmana per al públic en general i per als turistes.

Les cases de Son Torrella, situades a la vall de Coanegra, tenen la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) des de l'any 1994. L'interès específic d'aquesta tafona, annexa a la possessió, és pel fet que juntament amb la de la possessió de Massanella són les úniques de quatre bigues, i les dues més grosses de Mallorca. Normalment, les tafones de possessió solien tenir una biga o dues. A més, aquesta instal·lació de Son Torrella conserva gairebé tots els seus elements, encara que la majoria s'hauran de restaurar i recol·locar degudament, tal com estaven de tot d'una, quan funcionava la gran tafona.

Segons l'informe realitzat per Fodesma, l'estat de conservació de l'interior de l'edifici on hi ha la tafona «és bo» en general. Així i tot, a grans trets, se n'han d'adobar algunes parets i el trespol i canviar teules. Respecte del magatzem de l'oli, el problema principal és que s'haurà de substituir tota la coberta. En aquesta dependència també hi ha una petita inscripció que data de l'any 1750 i que es restaurarà i protegirà.

A través de la firma d'aquest conveni, el Departament de Cultura del Consell de Mallorca té la intenció de reconvertir aquest espai en un centre d'interpretació, per donar a conèixer fil per randa el sistema de producció d'oli d'oliva en una tafona tradicional.

La història de la possessió de Son Torrella es remunta als temps de la conquesta, quan se'n donaren les terres en propietat a Bernat de Santa Eugènia. D'aquest passaren al rei Jaume II de Mallorca i l'any 1338 les adquirí Nuno Unís, que les retingué fins que el 1454 passaren a mans de Joan de Torrella. La família les mantingué en propietat fins el 1670, en què foren adquirides per Francesc Cotoner i Oleza, els hereus del qual les tingueren fins a començament del segle passat, quan el diplomàtic britànic Alan Hillgart va adquirir finalment les cases.