«Jeroni Nadal va ser fonamental per a la formació de les elits europees»

Joan Nadal Cañellas, doctor de la Sorbona, publica un estudi sobre el jesuïta mallorquí

Retrat del destacat jesuïta mallorquí Jeroni Nadal Morey que es conserva la Societat Arqueològica Lul·liana de Palma.

TW
0

TONI LIMONGI. Palma.
Joan Nadal Cañellas, doctor de la Sorbona i agregat de l'Ambaixada espanyola a la Santa Seu, acaba de publicar l'estudi Jeroni Nadal Morey. La seva vida i la seva contribució a la cultura europea del s XVI. El llibre, en el qual ha col·laborat d'Antoni Gili Ferrer, recorre la vida d'un dels intel·lectuals i religiosos mallorquins més injustament oblidats. El pròleg del volum és de Pere A. Serra, president del Grup Serra, que n'ha impulsat la publicació.

-Es conegueren a París, a la Universitat de la Sorbona. Allà Sant Ignasi li va proposar entrar al nou orde acabat de crear, però Nadal, en principi, no va acceptar. Nadal va tornar a Mallorca, però no li va anar gaire bé. Va tenir alguns fracassos i va decidir dedicar-se al dret canònic. El destí va fer que coincidís novament amb Loiola. Al final, es va fer jesuïta. Va ser el creador de la Proporció Studiorum, una carta magna de l'ensenyament europeu durant diversos segles. Amb els seus amplis coneixements en matèria de dret va contribuir a la creació de nombrosos col·legis i universitats jesuítiques. El primer va ser el de Messina, a Sicília, i després se'n varen fundar molts d'altres en molts de països.

-Com es va gestar el projecte del llibre?
-Pere A. Serra volia fer una sèrie de biografies de personatges mallorquins a Europa. Gent que ha tingut una gran importància històrica, però que -paradoxalment- són uns grans desconeguts entre els mateixos illencs.

-Quina és la importància real de Jeroni Nadal?
-És un personatge que va tenir moltíssima d'importància al vell continent. Va ser ell qui va donar forma pràctica a la Companyia de Jesús. Va contribuir decisivament a la formació de les elits europees del moment.

-Va conèixer Nadal personalment a Sant Ignasi de Loiola?

-En el vostre estudi, també abordau el vessant artístic d'aquest home pluridisciplinar.
-Sí. Nadal va fer els dibuixos de l'anomenada Biblia Natalis, una obra fonamental del gravat holandès del segle XVI. I no tan sols holandès, sinó també mundial. Nadal va inventar aquestes «meditacions», els motius -caràcters i personatges- de les quals s'adaptaren a les cultures xinesa i japonesa i a les de l'Amèrica del Sud. El pare Mateo Ricci deia que l'obra de Nadal a la Xina era més important que les Sagrades Escriptures, ja que aquests gravats tenien un poder visual excepcional i eren molt coneguts.