Janer Manila recrea la vida de George Sand per parlar de l'avui

L'escriptor presenta l'obra demà al Centre Contemporani Pelaires

TW
0

La base de George són «personatges històrics» que serveixen a Gabriel Janer Manila com a excusa per «parlar sobre el temps present». «El meu món, les meves obsessions, la gent que m'envolta i, fins i tot, jo mateix es filtren a través de la figura de George Sand». L'escriptora protagonitza la seva última novel·la, obra que demà presentarà al Centre Cultural Contemporani Pelaires i que fa poc va guanyar el premi Nèstor Luján.

La història comença mitjançant una nota en la qual l'autor explica que, després de ser convidat a participar en una taula rodona sobre Sand, decideix escriure-li una carta al cementiri de Nohant per aclarir certs detalls de la seva vida que se li escapen. La resposta de Sand en forma epistolar forma el llibre. D'aquesta manera, es crea «un pacte de ficció» entre Janer i el lector que mostra «alguns aspectes de la vida de l'escriptora».

George gira al voltant de dos eixos. El primer es basa en Sand, una dona inquieta, rebel i incorformista que, per fer-se sentir enmig d'una societat masclista, es construeix una personalitat d'home. Aquest procés li permet «parlar de l'estafa social a la qual estan sotmeses les dones». El segon eix se centra en la seva sortida de Mallorca. Sand va escriure una carta des de Marsella en la qual deia: «Aquelles terres on la naturalesa és bella i generosa, els homes són grossers i malvats». Amb aquestes paraules, George Sand descriu la seva estada a l'Illa, «un lloc seductor i esplèndid però amb persones detestables», segons Janer.

Aquest darrer punt serveix a l'autor per traslladar la història a l'actualitat a través d'una pregunta: «Podria ser que els actuals mallorquins conduïssin el paisatge bell i generós fins a la immoralitat?». Amb aquesta qüestió, Janer entreveu l'arribada al «mateix nivell de degradació moral».