Les Caputxines mostren el seu patrimoni tèxtil, tot «un llegat humà per a ús diví»

També s'inaugurà el betlem monumental, que des d'ahir és bé d'interès cultural

Alenyà, Vadell, Fuster, la mare vicària Aina Mateu i Sampol, presentaren l'exposició.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
Amb el títol de Un llegat humà per a ús diví s'inaugurà ahir al monestir de la Puríssima Concepció de les Monges Caputxines una exposició en la qual es mostren els ornaments litúrgics i frontals d'altar que conserven des de l'època barroca. Així mateix, també quedà inaugurat el monumental betlem, al que la comissió d'Urbanisme i Patrimoni Històric i Artístic atorgà ahir la declaració de Bé d'interès cultural.

L'exposició, que es pot visitar fins dia nou de gener, se centra en les peces tèxtils del convent. Comissariada per Carme Masdeu, Luz Morata, Roser López, Aina Pascual i Jaume Llabrés, presenta des de casulles a dalmàtiques, capes pluvials, estoles, cobrecalces... de gran bellesa. Segons els comissaris, una de les curiositats de la col·lecció és que moltes de les teles amb les quals foren confeccionats els ornaments provenen de vestits i rebosillos de senyores de la noblesa del segle XVIII. D'aquesta manera, a través de les teles es pot avaluar l'evolució de la moda dels teixits, la majoria amb gran profusió de flors, ocells, fruites...».

La mostra, que es divideix en tres sales, es complementa amb una mostra d'eines, estris, retrats... La col·lecció de les Caputxines, formada per peces que van del XVII al XIX,, és una de les millors i més ben conservades. A hores d'ara existeixen tres inventaris. El patrimoni catalogat consta d'unes 600 peces i 40 frontals d'altar. Resta per catalogar una cinquantena de peces formada en la major part per indumentària pròpia de les imatges de vestir.