Llit i estora de llit de fusta clara i lleugera amb decoracions pirogravades.

TW
0

IOLANDA PERICÀS .Palma.
La Fundació la Caixa de Palma acull, des d'avui fins al pròxim 26 de gener una mostra que sota el títoTuaregs. Nòmades del desert que pretén acostar la cultura i la manera de viure d'aquesta comunitat, un poble nòmada que s'ha hagut d'adaptar a les exigències del món actual.

L'exposició recull 275 objectes procedents del Museu d'Etnografia de Neuchâtel (Suïssa), del Museu Nacional de Mali i d'una col·lecció privada, estructurats en quatre grans àmbits: la història, l'economia, la vida quotidiana i l'economia del poble tuareg. En paraules de François Burel, conservador del museu suís i un dels comissaris de la mostra juntament amb Albert Costa, aquesta representa «un conjunt cultural i temporal dels tuaregs que habiten al Níger, a Mali i a Algèria».

Segons Burel les peces, que van des d'un escut «que representa el passat guerrer dels tuaregs» fins a un tocadiscs «regal dels baptistes americans que els volien convertir al protestantisme», la mostra abraça «un ampli ventall representatiu d'aquesta cultura i de la seva evolució».

Per la seva banda Albert Costa, l'altre comissari, explica que aquesta «és una exposició etnogràfica, que no mostra objectes d'art, però sí objectes quotidians d'aquest poble com si ho fossin». En aquest sentit, Costa afirma que la pretensió de la mostra és «que la gent tengui una idea més o menys exacta de com es pot viure al desert en unes condicions molt dures i precàries».

L'exposició, que també fou presentada per un tuareg, Goumar Abdoussamed, posa de manifest l'evolució que ha experimentat aquest poble, ja que «si bé una part dels tuaregs són encara ramaders, molts d'altres s'han hagut d'adaptar al nou model de vida agropastoril». Goumar és el responsable d'una cooperativa i té al seu càrrec vint-i-una famílies, però abans era funcionari de correus d'un poble del Níger.