El Museu Diocesà cataloga per primera vegada la seva ceràmica

TW
0

MARIANA DÍAZ. Palma.
El Museu Diocesà de Mallorca posa al dia la seva col·lecció de ceràmica, embalada per les obres de remodelació de l'edifici, amb el seu primer inventari i catalogació, una anàlisi obra de l'experta Elvira González, directora del Museu de Lluc. La col·lecció, en la seva major part provinent d'una donació de l'erudit Àlvaro Campaner (Huelva, 1834 - Palma, 1894), està integrada per peces de pisa i rajoles. La següent passa serà la seva restauració.

Per completar aquest estudi, que es convertirà en el catàleg de la col·lecció, Elvira González ha viatjat a diferents centres especialitzats en ceràmica, «cercant paral·lels», com ara l'Institut Valencià de Don Juan, a Madrid; el Museu Nacional de Ceràmica de València, que dirigeix el mallorquí Jaume Coll, i diversos centres de Barcelona. González ha qualificat aquesta col·lecció d'«excepcional per la qualitat, el tipus de decoració, la varietat» i perquè hi ha peces que no tenen paral·lel, cosa que significa que són úniques.

En total, la col·lecció està formada per 154 peces, que no estaven estudiades, i dels plats i vasos se n'ha dibuixat el perfil. Quant a les peces de pisa, l'experta ha fet la següent classificació: 12 escudelles dels segles XIV i XV. Els plats (XVI i XVII), fonts i gibrells (XVIII), 62 en total i, finalment, les gerretes i peces tancades, datades del XVII i XVIII. El Museu inclou 60 rajoles (XVII-XIX) valencianes, barcelonines, toledanes i sevillanes. Del segle XV són els atuells, vasos i gerres.

Les primeres procedeixen del farcit de les voltes de la Seu, mètode constructiu utilitzat als edificis gòtics per alleugerir-ne el pes. Del conjunt, González destaca els plats de reflex de brillantor metàl·lica (XVI-XVII), de Manises, «alternativa en ceràmica als de metall, i els gibrells de la sèrie de la clavellina».