Teatre de Guerrilla desmitifica el món de l'escena en un espectacle total de creació

Passat demà comença a Artà una gira per diversos espais escènics de Mallorca

Els integrants, Carles Xuriguera, Rafel Faixedas i Quim Masferrer, duen a escena el muntatge.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
Al seu primer espectacle, Teatre Total, pegava una ullada a les tradicions; al segon, Som i serem, als personatges rurals deslligats del present, i per al tercer ha escollit el món del teatre. La companyia gironina Teatre de Guerrilla comença passat demà al Teatre d'Artà una petita gira per Mallorca, on presenta El directe, un espectacle de creació escrit i dirigit per Quim Masferrer.

A l'estil dels dos anteriors, en aquesta ocasió desmitifiquen el món teatral. «Es tracta de posar en evidència la pedanteria, el glamour, els actors divos... els tics més corrents de la posada en escena, trencant les convencions i mostrant les ridiculeses de l'art teatral sense ser destructius».

El muntatge serà duit a escena pels tres membres de la companyia. Quim Masferrer, Rafel Faixedas i Carles Xuriguera es posen «com a exemples» per desenvolupar com es crea una trama teatral. «Constantment es parla de teatre, però se'n parla com si es parlàs de crear un negoci o muntar una fusteria», digué Masferrer.

Com era de preveure, i aquesta de fet era la intenció, l'espectacle ha aixecat reaccions tant a favor com en contra. «El resultat és que ningú no queda indifent. Nosaltres pensam que el teatre és qualque cosa més que l'entreteniment, és crítica i comunicació. Per això quan feim teatre és per explicar coses. Si algú no té coses per contar o dir, millor que no creï res», afirmà.

El grup, força conegut per les seves col·laboracions en programes de ràdio i a TV3, afirmà que per escometre aquesta producció els ha ajudat el fet de ser «creadors que estam fora de la gran ciutat, de Barcelona, i alhora també estam dins d'aquest món. D'aquesta manera hem tingut certa perspectiva i no va ser necessari fer una gran investigació per crear l'espectacle i posar-nos a nosaltres com a exemples i donar la cara».

Tot i les crítiques contràries, arribades sobretot per gent del món teatral, Masferrer fins i tot semblà content d'haver-les rebudes, potser per haver aconseguit encertar de ple. «Les crítiques són contra el contingut, contra els tics que ridiculitzam, però, i potser estigui malalment que jo ho digui, formalment està molt cuidat i el resultat és un espectacle ben fet. Això almanco ens diuen», assegurà l'actor i director.