Un investigador de la UIB pren part en la primera medició de la respiració de l'oceà global

TW
0
La revista Nature publica aquesta setmana un estudi desenvolupat pel mallorquí Carlos M. Duarte, investigador de l'IMEDEA, institut d'investigació de la (UIB) i el CSIC i Paul del Giorgia, investigador de la Université de Québec a Montreal (Canadà). L'estudi avalua, per primera vegada, la taxa de respiració a l'oceà global i la seva contribució a l'intercanvi de diòxid de carboni (CO2) i per tant la regulació del canvi climàtic entre l'oceà i l'atmosfera.
Universitat de les Illes Balears

«El nostre estudi quantifica, per primera vegada, el metabolisme de l'oceà, en particular a través del còmput de la respiració total a l'oceà», explicà Duarte. «La taxa de respiració global a l'oceà obert identifica aquest procés, com un dels components fonamentals del cicle de carboni a la biosfera i que contribueix, de forma decisiva a la regulació de l'intercanvi de CO2 entre l'oceà i l'atmosfera».

Aquest estudi ve a omplir una llacuna fonamental en la nostra comprensió del cicle del carboni i dels processos que regulen l'intercanvi de CO2. Segons l'investigador, el nou treball desvetlla també que l'oceà obert és, en conjunt, un ecosistema que consumeix més matèria orgànica de la que produeix, el funcionament del qual depèn de l'aport de matèria orgànica des de l'ecosistema terrestre. L'estudi alerta sobre la importància de petits canvis a la taxa de respiració del placton marí, particularment de les bactèries de l'oceà sobre l'intercanvi de CO2 amb l'atmosfera.