Un passeig històric per «La ciutat i la mar»

Turisme i Cultura enceten un nou programa de recorreguts pel barri antic de Palma

TW
0

Com una de les primeres passes «per pal·liar la històrica i considerable anèmia d'inversions per a la creació d'equipaments culturals», que segons el conseller de Cultura, Damià Pons, «pateix la Comunitat Autònoma de les Illes Balears», ahir va ser presentat el programa d'itineraris guiats pel centre antic de Palma, que sota el títol genèric d'Un passeig per la història està dirigit a residents i turistes, per donar a conèixer aquells llocs representatius més significatius en la història de la ciutat.

Els consellers de Turisme, Celestí Alomar, i de Cultura, Damià Pons, al casal de can Weiler, van fer la presentació oficial del programa, que inclou l'increment del patrimoni públic, la compra de finques i edificis a compte dels fons que generarà l'ecotaxa, que, «sense deixar de prioritzar les qüestions mediambientals, permet els recursos necessaris que s'hauran de rendibilitzar una vegada que els béns patrimonials estiguin restaurats, donant dimensió cultural a l'oferta turística», va dir Pons.

Per a aquesta campanya han considerat cabdal la col·laboració i el protagonisme d'altres institucions, com l'Associació d'Agències de Viatges (Aviba) i l'Associació Professional d'Intèrprets de Turisme (APIT), imprescindibles perquè els turistes i els residents «recorrin l'espai físic i coneguin la memòria cultural» en grups de sis persones com a mínim, vint-i-cinc de màxim i sis euros de tarifa. En l'itinerari d'ahir, La ciutat i la mar, Maria Vallespir Hoëffler va ser la guia turística destinada al primer grup. Demostrà una gran preparació, coneixement i dedicació per donar resposta a qualsevol pregunta que se li plantejàs sobre el recorregut, que va començar davant de la façana de la que fou la casa natal del capità Toni Barceló, les restes del qual són en una capella de Santa Creu.

El recorregut va continuar pel Puig de Sant Pere i es va desviar cap a Santa Creu per visitar la cripta, una autèntica meravella que la guia es va atrevir a aventurar que era desconeguda per a la majoria de mallorquins. La següent parada fou el baluard de Sant Pere, des d'on es veu la mar i la capella de Sant Elm, que en l'època de la demolició de les muralles va ser traslladada al lloc actual, al costat del Club Nàutic, peça a peça, des de la seva ubicació primitiva al costat de la Llonja. La plaça de sa Drassana i l'església de Sant Joan de Malta van tancar l'alliçonador itinerari.