Una escena del film, de les que fou rodades el passat agost a la localitat d'Artà.

TW
0

Amb més d'un mes i mig de retard sobre la data d'estrena prevista el film Blocao dirigit per Pere March, es podrà veure a les pantalles a partir del 15 de desembre, data en què es durà a terme la seva preestrena en un cinema de Palma encara per determinar. Així ho explicà Miquel Ramon, de Talaiot Cinema, productora que s'ha encarregat de la producció de la primera pel·lícula íntegrament mallorquina, el trailer del qual s'estrenarà, juntament amb la seva banda sonora el proper dia 22, divendres de la setmana que ve. A banda dels cinemes, la carta de presentació del film es podrà veure per internet i a diversos centres culturals amb pantalles interactives.

Blocao és la segona producció pròpia de Talaiot Cinema, que debutà en el món cinematogràfic amb el curtmetratge Lucía, d'Àngel Pascual. El llargmetratge mallorquí agafa el nom de les construccions defensives on es refugiaven els soldats durant la guerra de l'Àfrica. I el blocao és en si una part més del film. Els protagonistes d'aquesta pel·lícula són els soldats, concretament un batalló d'infanteria procedent d'Inca que el 24 de setembre de 1924 parteix cap al continent africà. Entre els joves soldats es troba Esteve que, juntament amb el seu batalló, és destinat a un blocao en primera línia de foc.

La peculiaritat del film de Pere March és que és el primer de la cinematografia estatal que tracta, des d'un punt de vista històric, la guerra entre l'Estat espanyol i el Marroc, d'aquí que el Ministeri de Cultura li concedís 240.000 euros (40 milions de pessetes). Rodat a diferents localitzacions de l'Illa com ara Pollença, Artà i Calvià el film té un equip tècnic i artístic bàsicament mallorquí en el qual destaquen noms com el de Simon Andreu, Maria Antònia Torrens, nominada al Goya del 2001 per la seva actuació a El mar d'Agustí Villaronga, o Carlos Figols, pel que fa als actors.

En la part tècnica s'ha de remarcar la presència, com a director de fotografia, del català Tomàs Pladevall. Tant el director i guionista, Pere March, com Joan Guasp, novel·lista i coguionista del film han definit en anteriors ocasions Blocao com «un drama bèl·lic intimista que tracta de l'evolució psicològica d'uns personatges que viuen una situació límit».