L'Equador compta amb una escola indígena que es diu Illes Balears

Mallorca sense Fronteres ha impulsat un centre educatiu per a al·lots

TW
0

A l'Equador, el nigul de cendra que emana del volcà Reventador (que el vent empeny cap a la capital, Quito) està causant estralls al país. L'escola Illes Balears, situada a uns cent quilòmetres del volcà, va ser creada fa poc menys d'un any per l'ONG Mallorca sense Fronteres. Ara ha d'afrontar aquest núvol tòxic. Segons Daviu Sánchez, educador de l'ONG, «els al·lots estan afectats pel fum, que pot arribar a causar greus afeccions pulmonars». Aquestes cendres, anomenades «carcajo», són freqüents en aquest país.

L'escola Illes Balears va néixer amb un ferm propòsit: donar a conèixer la llengua quetxua, o «runashimi», que està en via de desaparició. L'«indígena» és un valor cultural seriosament amenaçat. Eva María Asipuela parla quetxua i és de Jatun Panpa, però fa un temps que és a Mallorca lluitant pels drets del seu poble i fugint de la pobresa del seu país. Ara està coordinant un projecte per a la localitat destinat a fomentar el desenvolupament de la zona i la defensa dels drets indígenes.

A l'escola Illes Balears es vol fomentar la música, la dansa i una gastronomia mil·lenària. Allà els al·lots són els més necessitats, ja que els grans abandonen ràpidament la comunitat i se'n van cap a Quito. Des de fa tres mesos l'escola funciona a ple rendiment amb resultats satisfactoris. Jatun Panpa és un poble indígena ubicat a la regió andina d'Equador. Té actualment uns 20.000 habitants distribuïts en petites cases per tot el seu territori, a 2.500 metres d'altitud.