El Teatre del Mar estrena «Carta de la Maga a bebè Rocamadour»

El teatre converteix en reals els mítics personatges de «Rayuela»

TW
0

Vània Produccions estrena avui al Teatre del Mar Carta de la Maga a bebè Rocamadour, basada en l'obra de Julio Cortázar Rayuela. La dramatúrgia i la direcció d'aquesta peça escènica són a càrrec de Josep Sanchis Sinisterra. Se centra en la primera part de la novel·la i en els personatges d'Ossip, Horacio i la Maga, interpretats per Raúl Marcos, Paulo Sciutto i Concha Milla.

L'obra teatral va començar com a lectura dramatitzada. Es representà a Sitges i la companyia s'hi mostrà entusiasmada. Però hi havia un problema, la viuda de Cortázar, Aurora Bermúdez, no donava els drets per a la representació. Tanmateix tot es resolgué, ja que després d'una llarga carta, ella donà el consentiment. La peça s'estrenà al Lliure de Barcelona i després a la Sala Mirador de Madrid. També ha viatjat a l'Argentina.

«En l'obra hi ha molta atmosfera de Cortázar. Alcohol, tabac i jazz. Però també hi ha aquests tres personatges. Molta gent ha llegit la novel·la i té una imatge mental de la Maga o d'Ossip. Nosaltres els donam per primer pic una imatge real, cosa que sol agradar "o molestar" la gent», assegura Sciutto. Aquest interpreta el personatge central de la novel·la, Horacio, però el seu look és molt semblant al de la darrera etapa de Cortázar, amb barba i amb aspecte descurat.

Concha Milla és la intèrpret de la Maga, un personatge mític de la literatura hispanoamericana: «És enigmàtica i atractiva; he intentat aprofundir en el seu jo menys conegut i fosc. En el fons, la Maga és una dona que té una part molt adulta, però també molt infantil. I en té una de complexa, miserable: el conflicte entre ser mare i amant. Pensem que està disposada a abandonar el seu fill pel seu nou amor». Raúl Marcos, per la seva banda, defineix el personatge d'Ossip com «un freak».