Noves dades de Pelleteria qüestionen els controls arqueològics

El radiocarboni data deu esquelets trobats el 1999 entre els segles VIII i XII

Imatge de les restes que van aparèixer al carrer Pelleteria el 1999.

TW
0

Les proves de radiocarboni realitzades a les restes humanes que van aparèixer al carrer Pelleteria el 1999 demostren que els esquelets de la necròpoli no eren de l'època romana tardana, "segle II d.C", com es va creure llavors, sinó que daten entre el VIII i el XII. Foren nou tombes i deu cadàvers trobats en una rasa per a la recollida pneumàtica. Les restes sortiren on els operaris treballaven amb una excavadora. El CIM va ordenar als arqueòlegs Helena Inglada i Ferran Tarongí un control arqueològic.

Els resultats del radiocarboni «plantegen un problema metodològic i posen de manifest que prescriure un control arqueològic és donar llicència per arrasar», diu Tarongí, president de la Secció d'Arqueologia del Col·legi de Llicenciats. «En un control l'únic que pots fer és seguir la màquina i com demostra aquest cas així no es pot interpretar bé un jaciment, ni tan sols aïllant una part del mateix, com vàrem fer nosaltres per excavar metodològicament, perquè no és representantiu del conjunt; l'única forma d'avaluar bé les restes és amb una excavació».

A Pelleteria, on els especialistes varen poder aïllar un tros de terreny mentre la màquina excavadora continuava treballant, es va trobar ceràmica romana en poca quantitat. Aquest material va ser el que conduí a les primeres conclusions. «Davant de la pobresa del mateix, decidírem fer una anàlisi de radiocarboni», explica Tarongí. Fiables en un 95'4% de probabilitat, són les que han donat les noves dates. «Ara no sabem si aquesta població era cristiana d'abans de la conquesta musulmana, o bé musulmana o jueva. Per això farem una altra prova a un esquelet, enterrat entre 'tegulas' teules típiques romanes, per descartar que es tracta d'un cementiri amb continuïtat des d'aquesta època».

Tarongí diu que «s'haurien de prescriure excavacions d'urgència, almenys al nucli històric, i sistemàticament haurien de passar per Patrimoni, cosa que ara no passa sempre. Amb els controls no podem avaluar les restes, que és el que l'Administració ens demana».