Les troballes de Creus certifiquen el comerç de vi a la Mediterrània

Àmfores andaluses i catalanes omplien les restes

TW
0

La nau romana del s.I dC que ha estat trobada enfonsada davant el cap de Creus era plena d'àmfores que transportaven vi andalús i català a la Germania i naufragà, possiblement per un temporal de tramuntana, quan enfilava la seva proa cap a l'entrada del riu Roine. Aquestes són les conclusions dels responsables del vaixell científic Thetis, autors de la troballa i de la campanya que s'ha duit a terme fins a l'octubre a la Cala de Sant Vicenç de Pollença.

Els resultats obtinguts a Mallorca també foren molt importants, ja que s'hi varen detectar quatre vaixells de l'època clàssica i s'excavà l'embarcació més antiga (un vaixell grec datat de final del segle VI aC) coneguda a l'oest de la Mediterrània. En aquesta excavació es varen trobar també elements importants, com el primer tap de fusta de l'època grega que s'ha localitzat a l'Estat espanyol i una senalla de fibra vegetal, entre d'altres objectes d'interès.

Pel que fa a la troballa de Creus, el director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), Xavier Nieto, destacà la importància científica d'aquest jaciment, entre d'altres que han estat investigats aquest estiu, «perquè es tracta d'un vaixell romà, que no n'hi ha tants, i perquè dóna la possibilitat de tenir coneixements de diferents dades sobre el comerç a Catalunya, principal exportadora de vi d'aquesta part de la Mediterrània en aquell moment».