El museu de Santa Creu serà un dels eixos de l'itinerari cultural «La ciutat i la mar»

Turisme i Bisbat signaren un conveni per crear el centre expositiu i obrir-lo el gener

Alomar, el bisbe i Orell presentaren el conveni. | P.B.

TW
0

El museu de l'església de Santa Creu serà un dels eixos del primer itinerari cultural que posarà en marxa el Govern dins del programa Passeigs per la història. La ruta «La ciutat i la mar» s'iniciarà dia 18 de novembre i en principi inclourà la Llonja, el Consolat i una visita a la barriada del Puig de Sant Pere. Més endavant també s'hi incorporaran el casal de can Weyler i el museu de Santa Creu. Ahir el bisbe Teodor Úbeda i el conseller de Turisme, Celestí Alomar, signaren el conveni per a la posada en marxa del museu de Santa Creu, que s'obrirà a finals de gener. El conveni s'ha signat per 80.767 euros i es finançarà amb fons de l'ecotaxa.

La quantitat aportada pel Govern s'invertirà en la redacció del projecte museístic, la neteja i restauració de les peces, la il·luminació, l'habilitació d'estances, l'edició d'un fullet en quatre idiomes... L'exposició del patrimoni artístic s'oferirà a través d'una visita cultural per l'església parroquial, la segona més antiga de Palma, creada el 1236, que inclou cinc espais singularitzats. El primer d'ells serà la cripta de sant Llorenç. Es preveu que aquesta capella sigui visitada com a espai monumental amb els elements que ja hi conté, com el retaule de finals del segle XVI. Només se'n canviarà la il·luminació.

Als baixos de la rectoria es crearà una sala d'art que albergarà una col·lecció d'argenteria i un espai independent per exposar-hi peces de patrimoni tèxtil. Al mig es veurà la imatge de la Mare de Déu Morta, del segle XVI, com a peça escultòrica singular. Dins aquesta sala es tractarà la vinculació de la parròquia amb la Cartoixa i els corsaris i mercaders. També s'explicarà la història de la confraria del Sant Crist de Santa Creu. Tot seguit s'iniciarà un recorregut per les capelles més destacades, en especial les dues gòtiques.

El cor alt també esdevindrà un espai expositiu dedicat al barroc. Entre les peces seleccionades es troba l'exvot de 1799, que permet veure com era engalanada l'església durant les festivitats. Així mateix es recupera l'escut del capità Antoni Barceló, gran valedor del temple. Per últim, s'habilitarà una sala gòtica al campanar on es mostrarà la Mare de Déu de la Santa Creu de Pere Morey, la taula de la Mare de Déu de la Pau i la taula de Sant Cristòfol de Francesc Comes. Les visites es faran amb guies especialitzats i hi haurà diferents tarifes per als visitants.