L'empremta de l'artista a les col·leccions de Mallorca i l'Estat

Les obres d'ambdós fons cohabitaren armoniosament a Son Abrines

TW
0

La publicació del catàleg del fons de la Fundació Miró a Mallorca servirà «per donar a conèixer i descobrir moltes de les seves particularitats als mallorquins». Així mateix, servirà per revaloritzar una col·lecció que s'ha infravalorada respecte al fons nacional d'obres de l'artista, que es troba en dipòsit al Centre d'Art Contemporani Reina Sofia, principal beneficiari de la donació d'obres que, el 1985 i el 1986, la família Miró efectuà en forma de pagament del dret successori.

Un total de 24 olis (seleccionats entre més de 200 peces) i 243 gravats (elegits entre els més de 2.000 exemplars) foren les peces que serviren per realitzar el primer pagament del dret successori el juliol de 1985. La majoria de les obres, de gran format, foren seleccionades per les conservadores de María José Salazar i Ana Beristain i tenien com aval la firma del pintor sobre la tela. A la Fundació de Palma restà la producció menys coneguda de l'artista.

Però, fins aquell moment les obres, signades o no, havien cohabitat armoniosament al taller Sert: la temàtica, la força expressiva i el color eren suficients per reconèixer en totes les peces l'empremta del creador, qui explicà en més d'una ocasió que «l'important no és acabar una obra sinó permetre que s'entrevegi el que farà possible que d'altres comencin».

El pensament de Joan Miró, recollit per Miquel Servera, primer director de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, al catàleg editat amb motiu de l'exposició dels fons cedits pel pintor al Palau Solleric de Palma (1987), recorda que, amb la seva firma, Miró no posava mesura i límit a la seva creativitat, que anava sempre una pasa al davant de la realització immediata.