Comença l'Any Moll per acostar a la societat els valors i l'obra del lingüista

Avui s'inicien els actes amb què es commemorarà el centenari del seu naixement

Logotip de Jaume Falconer per a l'Any Moll.

TW
0

«Des d'aquesta setmana i, fins l'any que ve, tindran lloc una sèrie d'actes, amb els quals es pretén recuperar la memòria i les aportacions de Francesc de Borja Moll a la nostra llengua i cultura». Així, explicava Damià Pons, conseller de Cultura del Govern, l'inici dels actes de l'Any Moll, que commemoraran el centenari del naixement del lingüista. Amb aquest any, es vol «difondre i donar un abast social ampli i intens, més enllà dels cercles d'erudició, de la figura, obra i valors de Moll, amb l'objectiu que la societat assumeixi com a propis els seus valors», afegí Pons, qui posa especial èmfasi en «la lleialtat, el rigor en l'ús i la defensa de l'idioma» que féu Moll.

Per la seva banda, Aina Moll, filla major del lingüista, volgué «agrair de tot cor» la celebració d'aquest any «i no perquè no sigui merescut, ja que dugué a terme la seva tasca, quan la llengua estava en perill greu, sobretot, en el període dels anys 1950 a 1962, època en què es convertí en el principal nucli de resistència cultural de Balears, quan treballà sempre encaminat al recobrament de la nostra llengua».

Després de l'aprovació, per part del Parlament, de la declaració de l'Any Moll el passat 12 de març es creà un comissió encarregada de planificar les actuacions institucionals, unificar els esforços administratius i contribuir al procés de normalització de la llengua catalana. Aquesta comissió es divideix en tres comitès, el comité d'honor, l'organitzador i el comitè tècnic, dels quals formen part les diferents institucions i entitats que participen en l'Any Moll, com ara el Govern, els tres consells insulars, l'Obra Cultural Balear, l'Institut Menorquí d'Estudis, els ajuntaments de Ciutadella i Palma, en representació del qual assistí Carme Feliu, a més de persones que estigueren relacionades amb Moll, com ara Joan Veny, Joan Miralles o Josep Grimalt, entre d'altres.

Pel que fa a les actuacions, aquestes, tal i com explicà Joan Melià, director general de Política Lingüística, es divideixen en quatre àmbits, organitzatives, de caracter acadèmic i de suport a la investigació, de difusió social de l'Any Moll i, un darrer, de difusió social de l'obra de Francesc de Borja Moll. En referència a les actuacions organitzatives, aquestes se centren en la creació d'una càtedra Alcover-Moll-Villangómez. Així mateix, «s'han enviat peticions d'adhesió a tots els ajuntaments». Entre les activitats de caràcter acadèmic i de suport a la investgació, destaquen la creació d'una biblioteca virtual sobre les Rondaies, així com, la informatització del Diccionari Alcover Moll, l'edició en CD-ROM del Butlletí del Diccionari o unes jornades de l'Institut d'Estudis Catalans, que tindran lloc els dies 4 i 5 d'octubre a Palma, sobre l'obra de Moll.

Així mateix, en el marc de la càtedra Alcover-Moll-Villangómez, es crearan les beques Francesc de Borja Moll, adreçades a obrir una línia d'investigació sobre la seva obra. Pel que fa a les actuacions encaminades a la difusió social, tant de l'Any Moll com de l'obra del lingüista, s'ha de destacar l'acte d'inauguració, que tindrà lloc avui a Menorca, divendres a Palma i el proper 23 d'octubre a Eivissa, a més, de l'edició de material divulgatiu i la creació d'una pàgina web específica. Entre d'altres, també, es durà a terme una edició en CD de les Rondaies que es narraren per Ràdio Popular, la finalització del video Viatge de Paraules, un joc en CD-ROM sobre Moll o una exposició itinerant amb material divers sobre el lingüista.