Tal dia com avui naixia a Bristol, Glaucestershire, el fisiòleg
anglès Archibald Vivian Hill. Educat a Cambridge, fou molt influït
pel seu professor, un deixeble de Hopkins, havent aquell
col·laborat amb aquest en el descobriment de l'àcid làctic del
múscul.
Investigà Hill els processos musculars i si, per una banda, no
desenvolupà totalment els processos químics de l'acció muscular,
per una altra fou capaç de determinar"ne la quantitat de calor
produïda, determinació veritablement difícil. Per a poder donar cim
a tal feina, Hill es va servir de «termopars», que mesuraven de
manera ràpida i delicada els canvis calorífics sota la forma de
petits corrents elèctrics. El 1913 descobrí que la calor es produïa
després que el múscul havia realitzat el seu treball i demostrà que
aleshores era quan es consumia oxigen i no durant la contracció
muscular. Si els seus resultats coincidiren amb els d'Otto Fritz
Meyerhof (Hannover, 1884"Filadelfia, Pensilvania, 1951), la seva
tasca, com sol passar de vegades, es desenvolupà amb total
independència. Tanmateix hagué de compartir amb Meyerhof el premi
Nobel de medicina i fisiologia de 1922. Ficat d'alguna manera dins
la política durant la Segona Guerra Mundial, Hill representà en el
Parlament la universitat de Cambridge, com a conservador
independent. Fou també membre del War Cabinet Scientific Advisory
Comittee. Però si volem completar el tema, d'alguna manera, no
podrem deixar de banda Meyerhof, que dirigí les seves
experimentacions de manera paral·lela i pel mateix camp. Aquest era
metge per la universitat de Heidelberg (1909) i estava, en els seus
començaments, només interessat en la psicologia i la psiquiatria.
En una reunió amb altres científics, a Warburg, es va sentir atret,
de sobte, per la fisiologia i la bioquímica. Quan el 1918 entrà com
a professor a la universitat de Kiel per a dedicar"se a la
bioquímica del múscul, el seu futur estava decidit. Ja era sabut en
aquells dies que el múscul contenia glicogen, la substància que
havia descobert Bernard mig segle abans i també, seguint les
experiències de Hopkins, que els músculs acumulaven àcid làctic
quan treballaven.
Meyerhof es posà a experimentar acuradament aquests aspectes i
al cap de relatiu poc temps afirmava i demostrava que hi havia una
relació quantitativa entre el glicogen consumit i l'àcid làctic
desprès. També pogué confirmar que en aquest procés no es consumia
oxigen. Tot plegat posava sobre la taula un curiós fenomen, una
glicòlisi anaeròbia, és a dir, la degradació del glicogen en
absència d'aire. I també era constatable que quan el múscul es
relaxava després d'haver realitzat algun treball, part de l'àcid
làctic s'oxidava, la qual cosa causa el que diuen els científics
«deute d'oxigen», és a dir, que es consumia oxigen aleshores per a
reparar el cicle. L'energia desenvolupada possibilita que la major
part de l'àcid làctic es torni a convertir en glicogen.
En resum, un tàndem de savis que posà una llum més al
coneixement funcional de l'anatomia humana. Gràcies les sien
donades.
Miquel Ferrà i Martorell
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.