TW
0

Amb la intenció de «donar protagonisme social a les arts plàstiques i visuals» arriba a Palma la sisena edició de la Nit de l'Art, un «festa» en la qual les galeries de Palma i la Part Forana, a més de diferents espais expositius, obren les seves portes per apropar les més de trenta propostes artístiques que demà donaran el sus a la nova temporada expositiva. De les 18.00 a les 22.30 hores, devuit espais romandran oberts «per estar tots units i reflexionar sobre el panorama artístic», explicava Joan Antoni Horrach, president de l'Associació Independent de Galeries d'Art de Balears (AIGAB), entitat que organitza aquest esdeveniment. Horrach aprofità per plantejar una sèrie de qüestions, entre elles la que fa referència al perquè «els artistes espanyols no estan ben representats i perquè els balears amb prou feines tenen presència al mercat estatal».

El president dels galeristes també féu refèrencia a la importància de la figura del comissari i confia que el futur Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma pugui servir de «trampolí per als artistes d'aquí». Així mateix, Horrach agraí la col·laboració a les diferents institucions que participen de la trobada, però posà de manifest la necessitat que aquestes revisin la «política de compres als centres d'art». Per la seva banda, el galerista Joan Guaita, que parlà en nom del col·lectiu, explicà que «en aquesta nit ens convertim en amfitrions de l'art». Guaita creu que és necessari rompre el tabú «que els galeristes som especuladors», perquè, com explicà Maria de Lluch Fluxà, promotora de projectes artístics que ha estat al capdavant d'una galeria durant 16 anys, «darrere una galeria hi ha molta feina, molta valentia a més també de molt de risc».

Fluxà participa a la Nit de l'Art amb dues propostes que tendran lloc a Can Sales, protagonitzades per l'actriu Aina Bauçà, que farà «una acció teatral en un espai íntim on la gent haurà de fer servir tots els seus sentits» i Fernando Megías, que a través de la instal·lació Apple poeme aportarà la seva visió crítica sobre «el pensament políticament correcte». En aquesta nova edició que destaca per la presència de les performances i les videoprojeccions, Joana Kunstmann arriba des de Santanyí per mostrar l'obra d'Horacio Sapere, «enguany amb un espai propi». Mentre que Antonio Camba, que participa per primer cop a la Nit de l'Art, obre amb El jardín del holandés de Ramon Company, en què aquest reflexiona sobre «la relació de l'home amb la natura» a través d'una sèrie de teles i una instal·lació.