Pujol lliurà tres dels deu Premis de Cultura 2002 a Porcel, Veny i Mal Pelo

Cap alt càrrec del Govern ni del Consell no acompanyà els mallorquins a Barcelona

Joan Veny i Clar i Joan Argenter recolliren els premis de Patrimoni Cultural.

TW
0

El president de la Generalitat, Jordi Pujol, entregà ahir vespre els Premis Nacionals de Cultura 2002. Entre els deu premiats destacà la presència mallorquina a través de la companyia Mal Pelo, l'escriptor Baltasar Porcel i el filòleg Joan Veny i Clar. L'acte institucional va tenir lloc al Teatre Nacional de Catalunya. Acompanyà a Pujol el conseller de Cultura del Principat, Jordi Vilajoana. Sorprenentment, cap alt càrrec del Govern balear ni del Consell de Mallorca no acudí a la cita acompanyant els guardonats. La cerimònia, retransmesa per TV3, fou conduïda per l'home del temps Tomàs Molina, i inclogué un parell d'actuacions musicoartístiques dedicades a dos il·lustres personatges: Antoni Gaudí i Jacint Verdaguer.

Els Premis Nacionals de Cultura estan dotats cadascun amb 18.030 euros (tres milions de pessetes). A part dels ja esmentats dels mallorquins, es distingí Eulàlia Valldosera amb el premi d'Arts Plàstiques; el diari Avui, amb el de Foment de l'Ús de la Llengua Catalana; Marc Recha, amb el de Cinema i Audiovisual; l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, amb el de Cultura Popular; Feliu Formosa, amb el de Teatre; el reportatge Els nens perduts del franquisme, de Montse Armengou i Ricard Belis, amb el de Periodisme, i Joan Albert Amargós, amb el de Música.

Els primers illencs a rebre el guardó (obra de Capdevila, joiers i argenters) foren Maria Muñoz i Pep Ramis, o el que és el mateix, Mal Pelo. Aquests aconseguiren el Premi Nacional de Dansa. El jurat distingí la companyia «per l'espectacle L'animal a l'esquena, així com per la inauguració a Celrà (Gironès) del centre de creació del mateix nom. Destacant el seriós treball que ha desenvolupat enriquint el món de la dansa en el nostre país». En el seu parlament, Ramis digué que per ells la dansa és, a més d'una professió, «una gran passió, un llenguatge que permet convidar la gent a tenir una altra mirada sobre l'espai i el temps». Per la seva part, Muñoz agraí especialment el suport de la gent vinculada amb el centre de Celrà.

D'altra banda, el catedràtic campaner Joan Veny i Clar, juntament amb Joan Argenter, recollí, en nom de la Secció Filològica de l'IEC, el Premi de Patrimoni Cultural. El motiu argumentat pel jurat: «La publicació, el 2001, del primer volum de l'Atles lingüístic del domini català, una obra modèlica en el camp de la dialectologia romànica». Veny, director del treball, i el president de l'esmentada secció, subratllaren que l'obra és «col·lectiva, d'equip», impulsada per «salvaguardar el patrimoni riquíssim de la nostra llengua». Veny (que en la mateixa setmana recollí una medalla amb motiu de la Diada de Mallorca), comentà que el guardó «ens estimula per continuar treballant en la nostra llengua, amb més entusiasme si cal».

Finalment, el Premi de Literatura fou per a Baltasar Porcel per la novel·la L'emperador o l'ull del vent. L'escriptor andritxol recordà que fa 45 anys «a un poble molt aïllat, en una època obscura», començà a escriure en català. I que fa 35 anys visità Cabrera, tot al·ludint després al famós camp de concentració, amb «homes que es menjaven altres homes». «Aquest premi m'arriba molt profundament», conclogué.