Santiago Calatrava: «Concep la meva obra com un reflex de les preocupacions del nostre temps»

L'arquitecte i enginyer denuncia a Palma la manca d'infraestructures a les ciutats

Santiago Calatrava, en una imatge presa ahir a Palma. | JOAN TORRES.

TW
0

Considerat com una de les primeres autoritats mundials en camp de l'arquitectura contemporània, pel seu tarannà de visionari, per la seva habilitat per conjugar el càlcul, l'energia i la tensió, i per la seva capacitat de construir un llenguatge abstracte inspirant-se en les formes orgàniques, Santiago Calatrava (Benimamet, 1951), premi Príncep d'Astúries de Belles Arts entre altres distincions, va ser ahir a Palma per tractar assumptes professionals.

"Què és per Santiago Calatrava l'arquitectura?
"Per parlar d'arquitectura és molt útil mirar enrere i adonar-se de la importància de l'arquitectura en la història. En la nostra època, l'arquitectura té un paper importantíssim pel que fa a allò quotidià i pel que fa també a l'herència del que deixam als que ens segueixen. Tenc una professió que m'agrada i que crec que és molt important que s'executi amb gran dignitat i amb un gran sentit de la qualitat.

"Com es pot ser fidel a la tradició incorporant els avenços del progrés?
"Nou és el que passa avui i si els que ens van precedir feien coses noves perquè el que feien no existia abans, si volem ser-los fidels, d'alguna manera hem de fer coses noves. No només s'ha de ser fidel en la forma, també s'ha de ser fidel en l'esperit.

"Quines constants destacaríeu en les vostres obres?
"Una de les coses que caracteritza les obres que jo he fet és el tipus de feina, en el sentit que la major part del meu treball és obra pública i, per tant, és una obra de tots. Quant al que això comporta, jo he entès des del primer moment que l'arquitectura tindria respecte al nostre temps una missió de servei i respecte al futur una missió de representar el nostre temps quan ja no estiguem aquí.

"Vós heu dit que l'assignatura pendent del segle XXI és la perifèria de les ciutats, els problemes urbanístics i la millora del sanejament.
"Efectivament. Si es pensa en les noves ciutats europees que tenen una escala moderada i posseeixen mitjans per sustentar-se i donar un mínim de condicions, en comparació amb altres ciutats com Mèxic o el Caire, un es troba davant problemes d'una magnitud increïble, que estan fora de la capacitat d'intervenció d'un ajuntament. Allà s'obre una gran escletxa i pens que al professional li hauria de semblar important esbossar i aproximar solucions per tractar-los.

"Com afrontaríeu vós aquestes deficiències?
"Un dels problemes fonamentals és el transport, el moviment dins de les nostres ciutats. Moure's significa drenar, i drenar significa tenir accés als llocs, amb la qual cosa, tot el que es refereix a obres d'infraestructura és fonamental per millorar les ciutats. També és important la infraestructura de trànsit, supeditada sempre al transport públic, i la infraestructura sanitària.