«Pell Negra», violència i innocència en la primera novel·la de Volney

L'escriptor edita a Moll la primera «road movie» en llengua catalana

TW
0

Han passat cinc anys. Àlex Volney, però, ja té la seva primera novel·la al carrer, amb una portada espectacular que revoluciona el disseny de la col·lecció Tomir de l'editorial Moll i que augura que aquest serà un llibre diferent. «Es tracta de la primera novel·la en format road movie en català», assegura el seu autor, de 33 anys i conegut en l'ambient literari illenc com a poeta. Pell Negra és el títol d'una novel·la de carretera que conjuga violència i innocència en les seves planes, en què es mesclen dues històries paral·leles: «una crònica dels anys vuitanta que jo vaig viure de primera mà, i la història de dos joves que són els protagonistes de la típica road movie».

El text és ambientat a Mallorca, malgrat que no hi hagi noms geogràfics concrets, i Volney assegura que «hi ha situacions autobiogràfiques, però he intentat defugir les anècdotes personals per aprofitar millor les col·lectives i fer el meu retrat d'aquella època». I al fons hi ha una crítica molt marcada als polítics actuals, a tots aquells joves que participaren en la revolució del maig del 68 «i que ara controlen el poder des de les empreses i des de la política». Volney, que assegura que «haver publicat aquest llibre a Can Moll és un autèntic honor, perquè és la millor editorial que hi ha a Mallorca», va ser finalista del premi Ciutat de Palma 1997 amb aquesta obra, que també fou seleccionada al premi Josep Pla 1999 i finalista del premi Prudenci Bertrana del 2000.

L'escriptor explicà a Diari de Balears que «vaig escriure aquesta història deu anys després que em rondàs pel cap per evitar apassionaments i per poder comptar amb una millor perspectiva». En aquest text no hi ha influències clares, exceptuant, tal volta, el cinema, però l'autor reconeix «que totes les lectures que he fet de forma desordenada han influït en aquest text». El que està clar és que «m'ha ajudat molt haver llegit molta de poesia i haver conrat aquest gènere literari, que es pot notar en el treball de moltes de les imatges de la novel·la. Però també vull deixar molt clar que la meva poesia i aquesta novel·la no tenen res a veure».

Volney va començar a escriure des de molt petit, però fins que tenia 25 anys ho féu d'amagat, fins i tot de la família més directa. Ara és un dels pocs referents joves que escriuen narrativa a Mallorca, amb aquesta novel·la, que ha patit tot un viacrucis abans de veure la llum. «Quan no et coneix ningú hi ha molts de problemes per publicar, però a la fi ha pogut editar-se». L'escriptor assegura, però, que el títol de narrador l'hi ha de donar el públic. «La narrativa és un gènere que no permet ser treballat de forma esporàdica, ha de ser una feina constant, i no sempre pots contar allò que vols, només ho pots fer quan tens una bona història. Això sí, per a mi aquesta ha estat una experiència boníssima».