Jaume I tornà a desembarcar a Santa Ponça

Centenars de moros esperaven impacients per derrotar els invasors catalans

TW
0

Santa Ponça va tornar ahir a l'any 1229, quan Mallorca encara es trobava sota domini islàmic. Cap a les 18.00 hores, les tropes catalanes del rei en Jaume, que a bord d'una golondrina havien recorregut prèviament la badia, van desembarcar a la costa, a prop de la creu de la Conquesta. A dalt, centenars de moros els esperaven amb els seus sabres, impacients per derrotar els invasors catalans. La batalla estava preparada. Els prop de 750 participants, vestits luxosament per a l'ocasió, van lluitar aferrissadament en aquesta primera contesa.

Davant la mirada de centenars de curiosos i enmig d'una cridòria immensa, les tropes comandades per Juli Cèsar Moll, ahir el rei moro, van sortir vencedores. Després d'una desfilada dels dos exèrcits fins a la platja petita, es va donar pas a una segona batalla. Els moros, animant-se a ells mateixos amb el so dels tambors, van tornar a guanyar els cristians. Però encara quedava la definitiva, la gran batalla final a la platja de Santa Ponça. Alberto del Lago, per un dia el rei Jaume I, no es va donar per vençut i, al costat de les seves 12 colles d'acompanyants, va treure forces i va sortir victoriós d'aquesta històrica jornada.

Un cop vencedors els cristians, es desplaçaren fins al seu campament, ubicat a la pineda de Santa Ponça, per celebrar, amb crits i renou, la seva recent victòria. Després d'un horabaixa tan enfeinat, tots van tornar a ser els amics de sempre i continuaren la festa amb música, bon ambient i diverses revetles. Alguna altra colla, com va ser el cas d'Ali-Oli El Brau, el grup més antic que s'uneix al bàndol moro, va decidir alegrar la seva mort simbòlica amb un bon sopar de paella.

Així es va rememorar el 773è aniversari del desembarcament del rei en Jaume, una tradició de les festes de Santa Ponça que ha tornat a congregar centenars de persones, després de la poca acceptació que va tenir l'any passat. En aquest sentit, Joana Maria Coll, regidora de Cultura, Educació i Esports de Calvià, va mostrar la seva satisfacció pel fet que amb la represa d'aquesta tradició «es recupera una part important de la nostra història».