El mal de la mort (1908)

TW
0

Ens explica Arthur Conan Doyle (Edimburg, 1859-Crowborough, Sussex, 1930) que el seu famós personatge de ficció, Sherlock Holmes, era el tipus de detectiu impertorbable i destre que reconstruïa els fets amb una lògica totalment eficaç i una agudesa psicològica notable, tot això gràcies al fum de la seva pipa i a la droga. Charles Baudelaire (París, 1821-1867), de caràcter malenconiós i rebel, un dels màxims defensors de la poesia pura, moriria afàsic i paralític, dins una total pobresa, als quaranta-sis anys, víctima d'una malaltia degenerativa causada pel seu alcoholisme i drogoaddicció. Altres, com Percy Bysshe Shelley (Field Place, Sussex, 1792-La Spezia, Itàlia, 1922), el gran poeta britànic, tastaren també els estupefaents en la creença que aquests afavorien la sagrada inspiració. Però aquells alcaloides, que actuaven sobre el sistema nerviós i provocaven un efecte narcòtic o un estat d'eufòria, corcaven el cos i destrossaven la salut.

Basant-se en aquest tema, Ramón del Valle-Inclán escrivia el poemari titulat La pipa de kif, tan de moda en el seu temps i en el si de la burgesia urbana, puix que «kif» és la preparació del cànem o «cannabis» que es fuma a Orient i té uns efectes narcòtics, euforitzants i al·lucinògens ben coneguts. I d'aquelles generacions intel·lectuals drogoaddictes del romanticisme a les generacions beat, passant per aquells literats americans i parisencs alhora de la «generació perduda», hi ha tota una apologia de la droga, com de l'alcoholisme que tantes víctimes ha duit al cementiri, amb l'epíleg, ben eloqüent, de William Seward Burroughs (Saint Louis, 1914-Kansas, 1997), del qual escrivia un crític que «en les seves novel·les explora noves sensacions del món psíquic a través dels estímuls provocats per la droga i, al mateix temps, lluita per un moralisme alliberador...»

Sí. La droga i l'art. L'impressionisme. També alguns genis de l'impressionisme, com aquell Vincent Van Gogh (1853-1890) que entre alcohol i droga, atacat de crisi nerviosa, va haver d'ésser internat a Saint-Rémy, on va continuar pintant i dibuixant, encara que el que pinta és totalment delirant, dislocat en terbolins, de colors ombrius, la cara del «mal de la mort», en paraules de Margarita Duras, que féu servir tal denominació com a títol d'un dels seus llibres.

Tot això podria venir com anell al dit de precedent d'allò que deia un article d'Àngel Guerra a la premsa vespertina balear, tal dia com avui, i que tractava de la moda de consumir morfina en aquell temps: «La darrera ha estat una pobra al·lota, d'una vintena d'anys, Victorina Chene, morfinòmana, que acaba de morir a Angers. S'escampa el vici i, amb ell, les funestes conseqüències entre les dones. Clandestinament funcionen els fumadors d'opi, és un fet la implantació dels paradisos artificials de Baudelaire. Les injeccions de morfina i d'èter estan de moda; es consumeixen grans quantitats d'opi i, el que és més trist, són les dones les qui més fàcilment cauen en aquest mal costum...»

No sabem si devia ser veritat això de les dones. El que si és veritat és que això de la droga no és cosa d'avui. Coeja amb una llarga història.