TW
0

La premsa dóna compte que «comuniquen de Casablanca que ha arribat a la plaça un moro protegit de l'espanyol senyor Atalaya. Conta que fou capturat pels kabilenys, que diàriament el feien anar carregat de cadenes al souk del seu campament per tal de vendre'l com a esclau. Allà l'examinaren alguns compradors, però cap es decidí a comprar"lo. El diumenge passat estaven a punt d'adquirir"lo i quan estaven ajustant els tractes, els francesos coronaren els pujols que dominen el campament sembrant el pànic entre els kabilenys. El moro de referència aprofità la confusió que es produí per a fugir, i es dirigí de seguida a Casablanca, enarborant un drap blanc en la punta d'un pal...

Dies abans, un correu telegràfic informava des de Tànger que les tribus de Marràqueix havien proclamat emperador Mulei El"Hafid.
Afegien que si això era cert, la notícia tenia indubtable gravetat i suposava un gran risc...».
Les coses eren veritablement complicades aquell estiu del 1907 a terres del Marroc. Les ambicions de les potències xocaven amb l'esperit bèl·lic i rebel dels nadius, organitzats en kàbiles tot al llarg i ample del país, acostumats a la lluita contra l'infidel i també als enfrontaments tribals. Si Tànger seria internacionalitzada, una part del nord al protectorat espanyol i la resta del territori al protectorat francès, no vol dir que en aquells moments, Alemanya i Anglaterra no ambicionassin igualment fer"se seu el país, per altra banda tan estratègic, amb costa sobre la Mediterrània, l'estret de Gibraltar i l'oceà Atlàntic. La mescla de tribus sedentàries i nòmades, per una banda, i l'existència d'unitats rivals, berbers, àrabs, negres i jueus, afavorien les idees de colonització. Ciutats com Casablanca, Marràqueix, Rabat, Fes, Mequines, Uxda, Kenitra, Salé o Safi oferien un gran nombre de possibilitats comercials. Espanya, aquells dies, en les seves places de sobirania, Ceuta, Melilla i altres petits territoris, era espectadora d'aquella brega internacional d'influències. El 1893 havia tingut greus problemes amb els rifenys de la zona de Melilla, els quals impedien als espanyols la construcció de nous forts.

La guarnició de Melilla, mal preparada, sofrí una derrota, en el decurs de la qual va perdre la vida el general Margallo. Però fins el 1909 no reprengueren els moros les hostilitats, afavorits secretament pel govern del ja esmentat Mulei El"Hafid, atacant el ferrocarril que construïen els espanyols per arribar a les mines del Mont Afra i del Bu Kafer. Sofriren els espanyols, en un començament, grans pèrdues, però els reforços que arribaren del general Marina i la prudència i destresa amb què foren dirigides les darreres operacions permetiren la conquesta del Gurugú i la derrota completa de l'enemic.

Miquel Ferrà i Martorell