«Blocao», el primer film tot mallorquí, s'estrena l'octubre a tot l'Estat

TV3 acaba d'adquirir els drets d'antena de la pel·lícula que dirigeix Pere March

Dues imatges de la pel·lícula.

TW
0

El film Blocao, produït per Talaiot Cinema i dirigit per Pere March, serà el primer llargmetratge fet íntegrament a Mallorca i per illencs que s'estreni en l'àmbit estatal. La data prevista és a mitjan octubre. A més, TV3 acaba d'adquirir els drets d'antena de la pel·lícula, la qual cosa «n'assegura una forta difusió i distribució a Catalunya», va explicar Miquel Ramon, de la productora Talaiot Cinema. «Aquest conveni ens obre les portes a altres televisions, com TVE, amb la qual estam negociant». Així també serà més fàcil que el film aparegui en programes de cinema de cadenes estatals. De moment, allò segur és que TV3 n'emetrà el tràiler un cop «estigui gairebé tot enllestit».

El film està quasi acabat, només hi manca la música. «Aquesta és fonamental per a Blocao, per això hem triat un compositor de l'alçada de Joan Serra». Es necessita una gran instrumentació, alhora que es tracta de peces «bastant minimalistes», remarca Miquel Ramon. Blocao és la segona producció pròpia de Talaiot Cinema, que debutà en el món cinematogràfic amb el curtmetratge Lucía, d'Àngel Pascual. El llargmetratge mallorquí agafa el nom de les construccions defensives on es refugiaven els soldats durant la guerra d'Àfrica. I el blocao és en si una part més de la història.

Els protagonistes d'aquesta pel·lícula són els soldats, concretament un batalló d'infanteria procedent de la Mallorca rural que el 24 de setembre de 1924 parteix cap al continent africà. Entre els joves soldats es troba Esteve que, juntament amb el seu batalló, és destinat a un blocao en primera línia de foc. La peculiaritat del film de Pere March és que és el primer de la cinematografia estatal que tracta, des d'un punt de vista històric, la guerra entre l'Estat espanyol i el Marroc, d'aquí que el Ministeri de Cultura li concedís 240.000 euros (40 milions de pessetes). La relació d'ara amb el Marroc dóna actualitat, «per desgràcia», a la producció illenca.