Treuen a la llum dues àmfores i una urna al túmul de Son Ferrer

El jaciment serà un atractiu historicosocial del futur passeig de Calvià

TW
0

Després de dos mesos d'intens treball al túmul de Son Ferrer, l'equip d'arqueòlegs coordinat per Manel Calvo ha descobert una urna funerària de marès i dues àmfores púniques, que se sumarien a les trobades en la campanya de l'any passat "que contenien un total de 16 nounats d'entre 30 i 40 setmanes. Els contenidors funeraris pertanyerien a una última fase d'utilització de l'estructura, datada entre el 175 i el 130 aC, en la qual aquesta hauria perdut el seu caràcter purament ritual. Per a la seva reutilització s'ha procedit a realitzar retalls en els murs del túmul a fi de dipositar les urnes i les àmfores, aquestes darreres amb el coll retallat. Si bé aquest tipus d'enterrament ja es documentaren a cas Santamarier i a Son Boronat, Son Ferrer és l'únic túmul en el qual s'ha documentat l'activitat.

El pròxim dia 31 de juliol conclou la tercera campanya d'excavació en el jaciment. Al 2003 les feines es dirigiran de nou a les excavacions, a la restauració i adequació del túmul, perquè pugui ser visitat en condicions. El projecte, subvencionat per l'Ajuntament, començà per dues raons: «Per un caire científic, no es coneixen molts de túmuls, i és aquesta una construcció de la cultura talaiòtica per descobrir. Què es feia? Quins eren els seus estatus socials? Són aguns dels interrogants. D'altra banda, l'Ajuntament està fent el passeig de Calvià, que connectarà els nuclis costaners, i es vol anar recuperant elements d'interès històric».

Així mateix, hi ha la intenció per part del Consistori i la UIB "amb la implicació del Govern balear, Unió Europea i hotelers" de crear un parc arqueològic al puig de sa Morisca, on en unes 35 hectàrees de terreny públic conviuen fins a 7 jaciments importantíssims per desvelar la història de Mallorca. Al puig, relacionat visualment amb el túmul de Son Ferrer, s'han estat també duent a terme diferents tasques per tal fi. El parc vol contribuir a potenciar l'oferta historicocultural de Calvià, una assignatura pendent que cada any es reflecteix en les estadístiques municipals.