La millor ceràmica prehistòrica també es va trobar a Son Torrella

La cova on s'han trobat indicis d'art pot donar encara sorpreses

TW
0

Quatre sollerics, Antoni Estades, Pere Suau, Antoni Mateu i Guillem Rullan, varen descobrir casualment a la cova de Son Torrella (Escorca), als anys 70, una important peça d'arqueologia considerada la ceràmica més gran i completa de la prehistòria balear. Es tracta d'una excepcional ceràmica que actualment es conserva al Museu de Mallorca. Trenta anys després noves troballes, "aquesta vegada de lloses de pedra i ossos amb incisions que han donat peu a una hipòtesi sobre una possible activitat artística (fins ara no coneguda) dels pobladors primitius de la Serra" demostren que un jaciment petit i ja excavat pot donar encara bones sorpreses.

L'olla de la Cova de Son Torrella és de grans dimensions ja que mesura uns 30 centímetres de diàmetre i fou trobada casualment, a bocins, dins una escletxa de la cavitat. El director del Museu Nacional de Ceràmica de València, l'arqueòleg solleric Jaume Coll, ha assegurat que aquesta peça és un exemple excepcional de la coneguda «ceràmica incisa» que es troba a les Balears (encara que només a les Pitiüses i a l'illa de Mallorca). Inicialment aquest tipus de ceràmica es considerava d'origen mediterrani i especialment relacionada amb les cultures sicilianes.

Un lloc excepcional?
Les incisions sobre lloses de pedra i ossos que s'han trobat darrerament a la Cova de Son Torrella (durant les excavacions de l'any 2000) demostren que un petit jaciment ja excavat "com ho fou aquest durant els anys 50" pot donar encara importants sorpreses. De fet, la troballa de l'olla de Son Torrella també es feu després que la cova fos investigada oficialment. Ara els arqueòlegs tornen a dipositar en aquest lloc grans expectatives