La Caixa descobreix els misteris de la navegació per la Mediterrània

L'exposició «El mar d'Ulisses» ret homenatge als aventurers de la història antiga

Dues copes de ceràmica amb motius marítims de l'època grega.

TW
0

El temple dòric de Posidònia, dedicat, evidentment, a la divinitat marina de Posidó, obre als visitants una mar d'experiències visuals. Déus olímpics, mosaics egipcis, relleus fenicis i vaixells enfonsats és tot allò que conforma l'exposició El mar d'Ulisses. Els orígens de la navegació a la Mediterrània, que s'inaugura avui a les 20 hores a la Fundació La Caixa de Palma. Per facilitar la comprensió de la complexa mostra, La Caixa ofereix visites guiades als assistents. Es faran de dimarts a dissabte a les 12 i a les 18 hores.

A més, com que es tracta d'una exposició itinerant, s'hi van afegint elements. En el cas de Palma han estat mosaics. «Volem que la gent es faci una idea de com s'ha produït la conquesta de la Mediterrània, aquest mar interior "d'aquí que es digui entre la terra" tan transitat», declarà Oriol Granados, comissari de la mostra. «A través de La mar d'Ulisses es descobreix com la Mediterrània serví d'intercanvi comercial i cultural entre pobles molt diferents i com evolucionà la tècnica naval per conquerir-la des de la prehistòria (antic Egipte, per exemple) a l'Imperi romà». L'exposició està dividida en tres parts: Els mites de la mar, La navegació i El port. Una recreació del temple de Posidó a la ciutat de Posidònia dóna entrada a la mostra i introdueix el visitant, gràcies als efectes sonors que recorden una ferotge tempesta i a una tènue il·luminació, en un misteriós món on les aventures com la d'Ulisses hi estan assegurades.

Les divinitats de Neptú, Tetis, Tànit i Melkart, entre d'altres, posades estratègicament a la sala, conformen Els mites de la mar, que guiaven o castigaven els navegants durant el seu trajecte naval. «El mar es considerava tenebrós, endinsar-s'hi era un risc, per això eren necessaris els déus de la navegació i els temples que se'ls dedicaren des de l'era grega. Aquests sovint servien de punt de referència, d'orientació». Granados explica que «la mostra està dedicada a Ulisses perquè fou un dels aventurers que més patí i conegué els riscos de la Mediterrània, ja que féu un veritable periple fins retornar a la seva illa natal, Ítaca».

La navegació és la part més extensa de la mostra, tant per l'espai que ocupa com per la informació que conté. Mitjançant recreacions de mosaics, relleus i embarcacions s'explica com es començaren a construir les primeres naus "els vaixells de papir dels egipcis", com els egipcis introduïren la quilla que aguanta per la part inferior l'embarcació i els romans el sistema trirreme, és a dir, de tres rems. Aquesta part es complementa amb una maqueta del que hipòteticament fou el port de Cartago, que n'incloïa en el seu interior un de militar per frenar invasions. Tampoc no hi falten còpies de ceràmica grega i les restes d'un enfonsament. Tanca la mostra un versemblant port romà.