TW
0

Victòria A. Ferrer és professora de Psicologia Social a la UIB i des de fa sis anys coordina el curs Teoria i Praxis dels Estudis de Gènere, un dels més consolidats de la Universitat d'Estiu. A les 12 hores presentarà el col·loqui La nova realitat de les dones espanyoles, que oferirà la sociòloga Judith Astelarra, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ferrer explicà a Diari de Balears els objectius i projectes del curs.

"Què significa exactament un estudi de gènere?
"L'estudi de gènere és aquell en el qual es complementen els punts de vista dels homes i de les dones. És necessari que les dones comparteixin amb els homes la construcció de la societat, que a la vegada és també la del coneixement. Amb aquest curs pretenem mostrar la visió de la dona des de diverses disciplines, com l'arquitectura o l'economia.

"Així, cada any portau especialistes en camps diferents?
"Exactament. De cara al 2003 ja rebem suggeriments, com el de xerrar de les dones que treballen en alguna ONG.

"Quina és la situació de la dona a l'Estat?
"Tal com explicarà Judith Astelarra, la realitat de la dona a l'Estat espanyol s'ha situat ràpidament a un nivell semblant al dels països de l'entorn. Hi ha hagut un avanç legislatiu amb la democràcia, però encara que a la Constitució estam en igualtat de condicions respecte de l'home en tots els camps, i sobretot en el laboral, hi ha discriminacions. La taxa d'activitat de la dona és només d'un 45% "això vol dir que un 55% en queda fora", l'atur femení duplica el masculí i els salaris de les dones són un 25% inferiors als dels homes.

"Es plantejaran solucions en el col·loqui?
"Parlarem sobre la situació als països nòrdics, que són aquells que avui dia presenten un índex més equitatiu en el camp laboral i de la vida pública.