Joan Ramis «Sineu» participa amb una instal·lació al Simpòsium

Després de sis dies, l'encontre passa per un moment de màxima activitat dels creadors

Les peces de Sineu estan ubicades a la rèplica de l'ermita del Crist de la Llum de Toledo.

TW
0

Joan Ramis Sineu inaugurà ahir al Poble Espanyol de Palma la instal·lació Tetramorfos i l'arbre de la vida, activitat que s'emmarca en el I Simpòsium Internacional d'Escultura a Mallorca, Siema, que es desenvolupa des de dilluns passat. Després de sis dies de feina, els vuit escultors, que gaudiren d'una jornada de descans, tenen les seves obres molt avançades, sobretot pel que fa a la peça de Sibylle Pasche, que a causa d'altres compromisos ha de partir demà de l'Illa.

La peça de Sineu, un conjunt escultòric de cinc obres de fusta i ferro, s'instal·là a la rèplica de l'ermita del Crist de la Llum de Toledo, perquè «quan vaig veure la vertadera ermita m'inspirà aquesta obra. Jo crec que cada peça neix per estar en un lloc i aquesta ha trobat el seu». L'ermita del Crist de la Llum és un temple antic, «probablement de l'època dels gots, sobre la qual han deixat la seva empremta romans, musulmans i cristians, i de la qual només es conserven quatre pilars». A partir d'aquests, Sineu ha desenvolupat la seva obra.

La peça, feta per l'artista fa prop de deu anys arran de la seva visita a Toledo i construïda amb antics telers de la fàbrica d'estores de Sineu, recrea els quatre animals màgics: «el lleó, l'àguila, el bou i l'home», que també fan referència «als quatre evangelistes i a les quatre direccions». Les quatre figures es complementen amb «l'arbre de la vida, del qual pengen dotze fruits, que són lletres del meu alfabet i a la vegada simbolitzen els dotze apòstols i els dotze signes del zodíac». D'altra banda, l'artista dugué a terme el que s'anomena un open studio, és a dir, l'obertura de portes del taller en el qual treballa, ubicat al palau dels marquesos de Peñaflor al mateix recinte del Poble Espanyol. Així, Sineu s'afegí a la filosofia del Siema, que es basa en el fet de mostrar en directe el procés creador.

A l'estudi del pintor es pogueren veure, a part del seu ambient de feina i algunes de les seves obres "o bé acabades o bé en procés de creació", algunes peces de Jeroni Bosch, comissari del simpòsium. Bosch, que també disposa d'un estudi al Poble Espanyol, traslladà les seves peces al de Sineu, «perquè el meu taller és ple dels instruments dels escultors que participen en el simposi». Les obres de Bosch, deu en total, quatre d'elles de mida natural, estan realitzades amb ferro forjat perquè, com explica el mateix escultor, «quan vaig tornar d'estudiar a Itàlia com es tracta el marbre, em vaig convertir en ferrer».