National Geographic roda un reportatge científic de l'observatori de Costitx

TW
0

El passat 27 de juny i durant quatre dies, un equip de la revista científica National Geographic es desplaçà a Mallorca per realitzar un reportatge sobre la tasca d'investigació de l'Observatori astronòmic de Mallorca (AOM), ubicat a Costitx.

Juntament amb l'equip d'observació de l'OAM, els reporters pogueren comprovar els avanços del projecte Unicorn de seguiment d'asteroides i cometes, que compta amb el suport del Consell de Mallorca; s'obtingueren imatges de manera automàtica i pogueren veure com es mesuren i vigilen les posicions dels objectes que poguessin resultar potencialment perillosos per a la Terra.

Jaime Nomen, Juan Rodríguez i Salvador Sánchez, director de l'OAM, mostraren en directe imatges d'asteroides molt febles i propers a la Terra. Tot seguit, l'equip de National Geographic pogué contemplar in situ com Maria Eugenia Sansatuario i Óscar Arratia determinaven amb alta precisió l'òrbita d'aquests objectes amb els ordinadors del projecte Unicorn de l'OAM, que actuaren com un sol ordinador amb els seus germans del sistema Neodys a Pisa (Itàlia).

Gràcies al projecte Unicorn s'ha multiplicat fins per 30 la velocitat per determinar una òrbita potencialment perillosa de qualsevol asteriode o cometa observat des de la Terra. L'equip de National Geographic expressà la seva sorpresa per l'àrea de divulgació del centre astronòmic de l'OAM, en particular dels observatoris educatius Astrosplai del projecte Natura de Sa Nostra.