Estellencs, Fornalutx i Ariany, sense cap tipus d'infraestructura cultural

Sa Nostra i el Govern presenten l'«Inventari d'equipaments culturals de les Illes Balears»

Melià, Pons, Alenyà, Muñoz, Niell i Campins presentaren el conveni i l'inventari. | P. BOTA.

TW
0

El 90% dels municipis de Mallorca tenen almenys un museu, sala d'exposicions, galeria d'art, teatre o auditori. Només hi ha tres municipis "tots tres de menys de 5.000 habitants" on no se n'identifica cap: Ariany, Estellencs i Fornalutx. Aquesta és una de les dades reflectides a l'Inventari d'equipaments culturals de les Illes Balears, una iniciativa conjunta del Govern balear, els consells de les quatre illes i la Fundació Sa Nostra. Es tracta d'«una eina de treball per a tots els agents i promotors d'iniciatives culturals, que millora la informació i el coneixement dels recursos culturals del territori», explicà ahir Pere Muñoz, director general de Cultura del Govern.

A l'acte de presentació també hi assistiren el conseller de Cultura, Damià Pons; el director general de Política Lingüística, Joan Melià; el director gerent de la Fundació Sa Nostra, Miquel Alenyà; i la directora del Centre de Cultura Sa Nostra, Francisca Niell, qui apuntà que la direcció de l'inventari anà a càrrec de Xavier Cubeles.

En el cas de Mallorca, s'han censat 37 museus, 136 sales d'exposicions i 47 teatres/auditoris, que sumen uns 219 espais. Un 21% es concentra a Palma. En opinió de Francisca Niell, la disponibilitat infraestructural està més equilibrada a Menorca. Així matex, la directora del Centre de Cultura Sa Nostra informà que la majoria de visitants als museus és de procedència estrangera, mentre que les sales d'exposicions són més freqüentades per un públic local. I aproximadament el 45% dels centres culturals analitzats són de titularitat municipal.

Disponibilitat
La relació d'espais detallada a l'inventari evidencia que alguns dels municipis amb més infraestructura cultural són, a part de Palma, Manacor, Algaida, Deià, Pollença i Artà. D'altra banda, segons Francisca Niell, Llucmajor està «mal dotat» i Inca té «espais deficitaris». I els dos municipis superen els 20.000 habitants. Damià Pons digué que «per rendibilitzar la cultura és necessari comptar amb professionals» i es lamentà la mancança de grans equipaments.